Morske Švrće

Lysmate su beskičmenjaci koji pripadaju velikoj porodici Hippolitidae. Poznate su još i pod nazivima „kozice“ , „švrće“ ili „škampi“ (iako je ovaj naziv pogrešan jer škampi pripadaju porodici Nephropidae).

Žive skoro u svim morima , vrste koje se drže u akvarijumima dolaze iz tropskih pojasa Indo-Pacifika, Crvenog Mora…
U akvaristici najzastupljenije vrste su :
-Lysmata Amboinensis,
-Lysmata Debelius,
-Lysmata Wurdemanni…

Maksimalna veličina Lysmata je oko 5cm, a životni vek u zarobljeništvu 3 do 4 god. Po prirodi su omnivori, hrane se parazitima, uginulim tkivima životinja, u akvarijumu će prihvatiti svaki oblik sušene ili smrznute hrane. Imaju sposobnost promene pola, najčešće se i drže u paru. Drže se u svim tipovima morskih akvarijuma ,sem sa ribama kojima Lysmata može biti hrana (Lionfish , Trigerfish…) Lysmate su osetljive na visoke koncentracije bakra, nitrata, kao i nagle promene saliniteta. U manjm akvarijumima potrebno je dodavanje joda, koji im služi u procesu menjanja svog egzoskeleta, ovaj proces se naziva još i „linjanje“ ili „presvlačenje“ , i normalna je pojava svakih 3-8 nedelja.

U toku ovog procesa Lysmate su najranjivije pa neke vrste mogu ostati skrivene par dana.
Lysmata Wurdemanni je poznata i po tome što uklanja glass anemone (Aiptasie) , često ćete negde pročitati : “ moja Lysmata ne jede Aiptasie“ razlog tome je što postoji jako slična skoro ista Lysmata Rathbunae koja naravno ne jede Aiptasie. Ova vrsta će se najlakše izmrestiti u akvarijumskim uslovima.
Lysmata Amboinensis je veoma zastupljena u akvaristici zbog svog vrlo druželjubivog ponašanja, za razliku od svojih rođaka koji su uglavnom skriveni ili su noćne životinje, Amboinensis će vam posle kratkog vremena dolaziti u ruku… I ona ima svog jako sličnog rođaka u pitanju je Lysmata Grabhami , razlika je samo u repu, tela su identična, na repu Abroinensis su dve bele tačke dok je kod Grabhami bela linija.
Lysmata Debelius svakako najlepša i najtraženija Lysmata, postoje više varijanti u izgledu, uglavnom se razlikuju po lokaciji a razlike su u boji i rasporedu belih tački na leđima.

Pre svega jako korisne životinjice, čistaci, ne mnogo zahtevne, i što je najbitnije ništa ne diraju, svakako topla preporuka za sve morske akvariste…Savet je da se kupuju što manje (zbog kratkog životnog veka) kao i da se ne ubacuje više od 2 kom. iste vrste u manje akvarijume.

Oznake

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku