Marljivi lepotan

Corydoras Panda je relativno mala ribica, odrasli primerci su dugi do 5cm. Postojbina im je u gornjem toku reke Amazon i njenim pritokama u toj oblasti. Mogu se naći u čistim planinskim vodama sa kamenitim ili peskovitim dnom. Telo im je svetlo smeđe boje, sa crnom mrljom koja prelazi preko oka ( kao kod pande, po kome su i dobili naziv ). Leđno peraje je takođe crno. Mužjaci su manji i tamniji od ženki. Corydoras Panda je ikrašica koja ne vodi puno računa o mladima u akvarijumu.

Ovo je predivna ribica za akvarijume u kojima imate i druge vrste ribica, i najbolje ih je držati u manjoj grupi od 4 – 5 primeraka. Najpogodnija podloga u akvarijumu za održavanje ovih corzdorasa je pesak ili sitniji šljunak.

Niska temperatura vode u akvarijumu oko 21C je najpogodnija temperatura. Kada je temperatura u akvarijumu visoka, Corydorasi se usporavaju, a kada je niska, druge ribice se umrtvljuju a Corydorasi započinju igru. U akvarijumu gde oni borave nije poželjno dodavati SO jer im smeta, ali povremenim dodavanjem u manjim količinama će se vremenom navići.

Što se tiče ishrane, nisu mnogo probirljivi i koriste sav otpad od drugih riba za njihovu ishranu, tako da su jednim delom i jako korisni kao čistači u akvarijumu. U raznim literaturama se može pronaći da gubitak „brkova“ kod corydorasa dolazi zbog oštrog kamenja i loše ishrane, što se u praksi pokazalo kao tačno, jer izgubljene brkove mogu nadoknaditi adekvatnom ishranom i dobrim uslovima za život.

Vole pliće akvarijume, jer često izlaze na površinu akvarijuma jer dišu preko stomaka ( od progutalog vazduha apsorbuju kiseonik)

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku