Mala drama

Malene, neobično vesele i razigrane male životinjice koje svoje srećne vlasnike svakodnevno uveseljavaju svojom neobičnom naravi i osvajaju svojim krupnim staklastim očima su svakako činčile. Ovog nesvakidašnjeg kućnog ljubimca koji se u početku uzgajao prvenstveno za proizvodnju vrlo kvalitetnog krzna, sve češće viđamo u domovima širom sveta. A kako i ne bi, kada nas oči ovog preslatkog glodara naprosto očaravaju, dok meko,sivkasto krzno koje je vrlo gusto naprosto zove vašu ruku da ga nežno milujete.

Međutim, jedan od najsrećnijih trenutaka koji jedan vlasnik ovako ljupke životinje može doživeti jeste trenutak kada maleni preslatki potomci vašeg omiljenog ljubimca ugledaju svetlost dana.
Iako je čin porođaja uglavnom za glodare kojima pripada i ova vrsta uglavnom ne tako traumatično iskustvo, čak i ovo maleno biće koje može da stane u ruku, čin donošenja mladih na svet može postati zaista prava drama.
Jedan od naših prijatelja iz sveta akvaristike, Jovica Balać, iz Apatina ,koji se pored akvaristike bavi i uzgajanjem glodara, bio je zatečen u nesvakidašnjoj situaciji u kojoj nije do sada bio, tako da je mala drama oko porođaja ljubimice njegovog prijatelja bila pravi ispit za njega. Svoje iskustvo nam je preneo na našem sajtu Akvasvet
-Kada sam dobio poziv od mog prijatelja da dođem i pogledam njegovu činčilu, uputio sam se ka njemu da bih pregledao životinju i pomogao joj ukoliko je to moguće da bude ponovo vesela. Kada sam došao, prvo što sam primetio jeste ponašanje životinje. Za činčile je karakteristična živost, veselost, i kada sam primetio da je neobično mirna, odmah sam posumnjao da nešto nije u redu a kada sam je dobro osmotrio još jednom, primetio sam neprirodan stav njenih zadnjih nogu. U razgovoru sa prijateljem, saznao sam da je u pitanju ženka koja prvi put na svet donosi mladunce, i da je pre 36 sati donela na svet 4 mala potomka. Daljim pregledom, ustanovio sam da su nastupile komplikacije jer se iz njenog porođajnog kanala naziralo par milimetara segmenata petog ploda. Bio sam poprilično iznenađen, jer do sada nikad nisam pomagao da se rodi malena činčila, a verujem i da je to prizor koji se ne viđa tako često. Znao sam da moram brzo da reagujem, pošto sam bio siguran da mlada majka trpi velike bolove, i mesta panici nije bilo. Većina vlasnika bi se vrlo uznemirilo kada bi došlo do zaključka do kojeg sam ja došao, ali sam bio siguran da će panika samo odmoći mom malenom pacijentu i potencijalno mu ugroziti život. Nakon pregleda, i nekoliko brzih odluka u par treptaja, sam pristupio vađenju ploda uz pomoć instrumenata koji su mi omogućili da sam zavrsetak ovog vrlo traumetičnog porođaja prode brzo. Uskoro sam video da sam životinju poštedeo vrlo bolne i teške smrti, jer da nisam reagovao, mlada majka i ljubimac mog prijatelja bi, usled raspadanja ploda u njoj,na kraju umrla od sepse, smrću koju ne bih nikome nikada poželeo.
-smireno i polako navodi nas sagovornik kojeg će mlada činčila zasigurno smatrati herojem jer joj je spasio život.

Činčile su jedna od vrsta koju naš sagovornik preporučuje kao kućnog ljubimca ušta su se mnogi vlasnici i uverili. Vrlo je čista i pedantna životinja koja će sama održavati toaletu svog krzna kupanjem u vulkanskom pesku par puta nedeljno. Ne zahteva često hranjenje,svega 40 grama hrane koja se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama i sadrži sve što je potrebno da bi jedno malo slatko stvorenje bilo čilo i veselo. Povremeno nagrađivanje poslasticama će još više razveseliti činčilu koja će dati sve od sebe da zabavi vlasnika. Ukoliko joj budete posetili dovoljno pažnje, odazivaće se na vas poziv i trčati kod vas u ruke da se mazi, ali kao i malo dete, ne trpi grube dodire, te njeno divno meko krzno dodirujte nežno, i činčila će se sigurno postarati da svaki vaš dan bude ispunjen radošću i pozitivnom energijom.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku