Lično iskustvo sa ishranom zmija

Ovde ću objasniti neke lične stavove i razmišljanja o ishrani zmija, s obzirom da se svakodnevno susrećem sa ljudima koji negoduju koliko moje ljubimce, toliko i način ishrane istih.

Većina dostupnih zmija u hobiju se hrani glodarima, izuzev par njih koje se hrane insektima, ali neću sat pisati o njima. Bio to hrčak, skocimis, miš, zeka, pacov… završiće u stomaku vašeg ljubimca. Ne treba vam nikako biti žao zbog toga, jer je to „the cirkle of life“, način na koj funkcioniše priroda. I na vašoj trpezi se nalaze raznorazne vrste životinja, kako vodenih i kopnenih. Da li vam je žao što ih koristite u svojoj ishrani?  I naravno, nikom nije žao što su one deo vaše trpeze. Isto tako i vaši krzneni ljubimci u ishrani imaju deo koji je životinjskog porekla, a koje niko ne žali…

Lično, u početku sam se i ja osećala loše, oplakala svakog glodara kog sam namenila zmiji ili gušteru. S druge strane, ako ne hranim ljubimca, uginuće. Kako se broj zmija povećavao, povećavala se i količina suza prilikom hranjenja. Vremenom sam uspela da se urazumim i shvatim da tako mora da bude. Nakon par godina iskustva hranjenja zmija, više ne osećam grižu savesti nakon hranjenja, čak sam i srećna kad vidim sitog ljubimca.

 
Čisto da znate, da su pojedini glodari kanibali, naročito hrcak, leming, miš, pacov. Bolje je da vaša zmija bude sita, neko cimer hrcka ili pacova.

Glodar se neće ustručavati da pruži otpor, ukoliko ga ometate u spavanju ili jelu. Mnogo puta sam bare krvi pravila oko sebe zbog ujeda glodara. Čini mi se da je ujed zmije daleko bezbolniji i bezopasniji.

Ne, nije mi žao glodara, a ne treba ni vama da bude. Svaka vrsta ima specifičan režim ishrane, i nije to priroda baš tako bez razloga uredila…

Text  Ivana

Reagovanje ljudi na ovaj tekst možete videti ovde

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku