Leto je stiglo, i vreme je za godišnji odmor!

Teraristi su u dilemi, šta da rade sa svojim gmižućim prijateljima. Neki traže osobu kojoj mogu da ostave ljubimce na čuvanje, dok su neki spremni da ih ponesu sa sobom na odmor.  Evo šta mi mislimo o toj dilemi….

Bilo za kog reptila, odlazak na odmor, zajedno sa vama, nije dobra ideja. Samo putovanje, promena okruženja je veoma stresna za reptile. U tim slučajevima se dešava da ljubimac odbija hranu, postaje agresivniji nego inače. Što je duži put, to je više stresnije za vaše reptile.

Što se zmija tiče, razmislite o tome da ih ostavite kod kuće. Nahranitre ih pred sam odlazak, obezbedite im veliku posudu sa vodom, i one će izdržati nedelju, čak i dve. Možete je pustiti da se okupa i time natopi vodom pred sam odlazak, i idite na odmor mirne glave, bez brige da će vašem ljubimcu ista faliti. Ukoliko odmor traje duže, zamolite prijatelja koji poznaje osnovu čuvanja da obiđe par puta vašeg ljubimca, nahrani ga, promeni vodu. Nađi osobu koja je dovoljno bliska da joj poverite ključeve svog doma, i život vašeg ljubimca, a da se osoba ne plaši zmija je teško, ali vam želimo sreću!!!

Kornjače i gušteri ipak zahtevaju veću brigu nego zmije. Mnogi se hrane jednom dnevno, ili jednom u dva dana. Pojedini zahtevaju specijalan režim ishrane u vidu žive ili tačno određene hrane. Najbolja opcija je poveriti ljubimce prijatelju koji će jednom u dva dana obilaziti vaše ljubimce, hraniti ih i pojiti.

Ukoliko imate prijatelja koji je voljan da vam učini ovaj vid usluge, zamolite ga da bude sa vama prilikom hranjenja i pojenja ljubimca, kako ne bi bilo grešaka dok ste odsutni. Obezbedite im hranu za period vašeg odmora, i napravite spisak obaveza koje će prijatelj imati u toku čuvanja vaših ljbimaca.

Što se tiće grejaca i neonki, najobičniji tajmer će završiti posao, i regulisati paljenje odnosno gašenje u predviđeno vreme.

Želimo Vam prijatan i bezbedan odmor! Volite vaše ljubimce!

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku