Koliko riba?

Još pre mnogo godina su došli do rešenja da je 1l vode po 1cm dužine ribe u akvarijumu bez obogaćivanja vazduhom prava formula, to još uvek važi bez obzira na svu tehniku koja je mnogo uznapredovala….

1 litar vode na 1 cm je minimum koji morate obezbediti u vašem akvarijumu. Dakle, ako je vaša riba 10cm dugačka morate joj obezbediti 10 litara vode. Ako imate akvarijum dimenzija npr. 45x25x25cm u njemu možete gajiti svega dve ribe dužine od 10dm, treća bi bila za malkice uskraćena za svoj minimalni životni prostor.
Ako sada razmotrite dužinu vaših riba, ne računajući rep, i iskoristite računicu od malopre, nećete mnogo pogrešiti, ali ipak pored ovoga morate obratiti pažnju na to da riba koju ste tek kupili neće uvek biti iste veličine i može se desiti da ubrzo preraste prostor koji ste joj namenili.

Recimo da imate petnaest neonki u npr. 60l akvarijumu ( to će biti prilično prihvatljivo), možete čak ubaciti i desetak malih ksifoforusa, ali ako tada uzmemo u obzir da će neonke porasti do 5cm dužine, a ksifoforusi i do 7cm, ovakav akvarijum bi već bio prenaseljen. Dakle, ovo morate razmotriti pre svega.

Površina akvarijuma takođe utiče na broj riba koje možete gajiti u njemu. Ako imate akvarijum dimenzija 60x30x30 (D x Š x V), u njemu ćete imati manje prostora za odgoj ribe od akvarijuma dimenzija 60x40x30. Ovo je zbog toga što 60x30cm daju 180cm2 površine, a 60x40daju 240cm2 površine, dakle možete dodati još koju ribu više.
Dubina akvarijuma ima manje uticaja od površine na broj riba u vašem akvarijumu, mada na život pojedinih vrsta i dubina ima bitan uticaj. Ovo se svakako odnosi na akvarijum bez obogaćivanja vazduhom i filtracije. Ako sada dodate filter i raspršivač vazduha moći ćete da povećate broj riba i da budete sigurni da će imati optimalne uslove života, ali opet dolazimo do toga da otrovne materije koje proizvode ribe premaše mogućnosti vašeg filtera. Kada dođe do ovoga imaćemo nagli porast količine amonijaka, a količina nitrita i nitrata će se povećati, što već predstavlja problem. Održavanje prenaseljenog akvarijuma je veoma odgovoran posao, čak i sa konstantnom, najboljom filtracijom i najboljom vodom. Redovnu delimičnu promenu vode bi morali vršiti čak tri puta nedeljno, i svakako redovnuproveru nivoa amonijaka.
Najraniji znaci prenaseljenosti su ribe koje ćete viđati “sa strane“, slabiji primerci koji od gužve nemogu da dođu do hrane i koji ubrzo postaju bolesni i najverovatnije umiru. Te ribe se obično zavlače u ćoškove akvarijuma i imaju izgrickana peraja. Još neki od znakova prenaseljenosti su zadržavanje na dnu ili samoj površini vode. To se dešava zbog nedostatka kiseonika u vodi što dovodi do promene metabolizma riba i one na kraju nemaju dovoljno snage za normalno ponašanje i prirodne reakcije.

Crvene škrge ili neki delovi tela su jedan od znakova prevelike količine amonijaka u vodi. Pošto amonijak bukvalno sprži sve osetljive delove na ribi, otvara rane koje su podložne infekcijama. I tada kada riba postane bolesna, problem se širi i izaziva iznenadnu smrt većine stanovnika akvarijuma, koja se dešava, čini se, bez razloga. Verujte, uvek postoje razlozi za smrt riba, a neki su navedeni gore u tekstu.

 

Ponekad imamo situacije kada sledimo osnovne instrukcije za postavljanje novog akvarijuma i nakon određenog perioda počnemo da dodajemo bilje i ribe. U narednih par nedelja sve biva u redu i sve izgleda čisto i zdravo. Tada odlučujete da dodate još riba u vaš stabilan sistem. Odlazite u lokalnu prodavnicu i bivate suočeni sa mnoštvom vrsta koje vas mame i koje jedva čekate da vidite u vašem akvarijumu. Odlučite se za ribe koje su iste vrste koje već imate kod kuće ili koje su kompatibilne sa vašim vrstama ili one kojima odgovaraju uslovi u vašem sistemu. Normalno, birate naoko, najzdravije primerke. Često se dešava da u zanosu kupite koju ribicu više!

Odluke koje donosite u ovakvim trenucima ili će održati ili srušiti vaš stabilan sistem.
Dakle stigli ste kući i jedva čekate da vidite nove stanovnike vašeg akvarijuma kako slobodno plivaju. Imate samo jedan akvarijum i o karantinu nema govora, uzimate kesicu u kojoj ste doneli ribice stavljate da dvadesetak minuta plovi na površini i zatim oprezno ispraznite kesu sa ribicama u vašu dragocenu vodu.

U tom trenutku možete izgovoritičuvenu rečenicu “kocka je bačena“. Kockanje je neizbežno ako ste želeli da uvećate broj stanovnika u vašem akvarijumu, i sada je vaš sveže uspostavljen stabilan sistem postao karantin za nove stanovnike, koji su u suštini nepoznati elemenat kao i voda u kojoj su bili.

U ovom trenutku ribice verovatno izgledaju ošamućeno ali ubrzo počinju da plivaju i da se mešaju sa drugim ribicama. Predpostavamo da ste dodali dovoljan broj riba i da im voda u vašem akvarijumu odgovara kao i da su kompitabilne sa starim stanovnicima, i vi ste zadovoljni poslom koji ste obavili.
U narednih deset dana postoji mogućnost da se neke od riba razbole i uginu. Ovo se dešava iz nekoliko razloga, uzevši u obzir i predhodno spomenute. Ribe, poput ljudi, imaju sposobnost da nose oboljenja ali da ne pokazuju nikakve simptome i na oko zdrava riba može biti utočište nekom od opasnih parazita. Paraziti su nevidljivi, mogu biti unutrašnji ili u ranoj fazi razvoja. Voda koju ste dodali zajedno sa novim ribama može biti puna mikroskopske prljvštine koja tek za nekoliko dana deluje na vašu mikrofloru i faunu, a može se desiti da nova riba jednostavno odbaci uslove u koje je donesena i ugine, a pritom inficira i druge ribe. Takođe se dešava da neka od riba koju ste doneli “maltretira“ druge ribe ili ih sprečava da se hrane što dovodi do stresa jedne ili više riba što opet otvara put oboljenjima.

Postoji mnogo faktora koji utiču na prilagođavanje novih stanovnika vašim uslovima, čak i ako sledite stroge uslove karantina za nove ribe može se desiti da dođe do uginuća. Najčešće se okrivljuju prodavci, ali uzimajući sve u obzir krivica može biti vaša.

1 komentar
  1. Odgovorite
    Aleša jun 2, 2017 at 9:49 pm

    1 litar vode na 1 cm? Bullshit totalni. Ako imam ja zlatnu ribu, koja naraste prilicno velika, eto, mozda do 20 u akvarijumu. Ali ja cu je drzati u 20-litara? nije ni cudno, da ribe krepaju uz take savjete….i vi to za akvarijum bez obogaćivanja vazduhom….Brisite te savjete, molim vas. Za info…u 60l ide samo 15 neonka i ništa više….Svaka riba treba filtraciju, ako moja zlatna uz te vase savjete ne bi imala ni filtraciju, ravan amoniaka bi narasla u jednom danu i riba bi krepala. Užas….

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku