Iguana

Ja sam zelena iguana, velika veličanstvena i lepa vladar nad svima. Dolazim iz tropskih područja južne i centralne Amerike. Svojeglava sam i ponašam se onako kako i ti prema meni.  Ako si dobar mogu biti najumiljatije stvorenje na svetu i zato me toliko i vole. Veoma sam velika, rastem i do 2 metra pa mi moraš obezbediti veliki prostor, a ponekada dati i celu tvoju kuću.Dugo živim oko 15 godina i dugo ćemo se družiti i voleti. Terarijum koji bih volela mora biti visok najmanje dva metra širok isto toliko i dug oko metar jer volim da se penjem. Jako volim da se sunčam pa mi treba spot sijalica i uvb lampa jer se jedino tako mogu ugrejati da bih varila hranu. Temperatura u terarijumu preko dana je oko 27 do 30 stepeni po danu a po noći oko 15 jer volim da spavam.

Kada me kupuješ gledaj da budem mlada jer ćeš me tada lakše pripitomiti. Mogu naučiti da vršim nuždu na jednom mestu, da se mazim i čak da dolazim kada me zoveš ali za to moraš dobro da se potrudis. Imam dobro pamćenje i zapamtim lako kada mi se zameriš. Takođe ću ti pokazati koje osobe volim, koje ne volim, koju hranu volim i koju ne pošto sam inteligentan gušter. A možes da me vodiš i na uzici i u šetnju što takođe mnogo volim ukoliko si me dobro vaspitao i pružio mi dovoljno ljubavi i pažnje.

Jedem povrće, tikvicu, krastavac šargarepu, blitvu maslačak, banane, jabuke, lubenicu, mango… seci mi ih na komadiće kad sam mala da bih lakše mogla jesti. U hranu mi stavljaj kalcijum i vitamine kako bih ostala zdrava.

Kupaj me! Volim jako da se kupam pogotovo kada se presvlačim jer mi je tada lakše da skinem staru kožu a i na taj način me održavaš čistom. Volim kada sam čista.

Kada sam bolesna onda stalno spavam, natečene su mi nogice, imam opekotine po telu, crvenilo, otok u ustima, proliv i natečene zglobove. Uglavnom se neću razboleti ukoliko vodiš pravilno brigu o meni.

Obezbedi mi i vlažnost vazduha od oko 70- procenata jer sam ja tropska životinja i volim vlažan vazduh koji mi pomaže da lakše presvlačim staru kožu.  Ne štedi na grejanju. Ako mi je temperatura niska hrana mi truli u crevima i tada se jako mogu razboleti.

Da li sam prava životinja za tebe? Da, ako imaš dovoljno vremena da mi posvetiš kada me budeš vaspitavao. Da ukoliko možeš da mi obezbediš uslove u kojima ću lepo da živim. Ali nisam za tebe ukoliko nemaš vremena da brineš o meni i ukoliko imaš malu decu ili ukućane koji nisu prijateljski nastrojeni prema meni jer ću ih pokušati ugristi jer ne volim strance, zle ljude, nepoznate osobe i druge iguane. A ako mi pružis ljubav i dom, dovoljno nege i pažnje, biću ti najbolji ortak.

 

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku