Ichtyophtirius multifiliis-Ich

Želim da se posvetim najčešćoj bolesti Ichtyophtirius multifiliis. Poznatije kao Ich.
Inače do svih bolesti najčešće dolazi kod ne adekvatnog održavanja akvarijuma. Što podrzumeva pranje filtera, redovno menjanje vode itd…
Simptomi kod pojave Ich su, češanje ribe o travu , kamenje, podlogu ,bele tačkice se pojavljuju po celom telu, kao da su posuti nečim u veličini 1 mm., i ubrzava im se rad škrga.

Svaki akvarijum ima Ich u podlozi i zato sam ja između ostalog za čišćenje podloge i menjanja vode sa dna. Vremenom sa obolelih riba zreli paraziti otpadaju sa ribe i talože se na dno gde čekaju novi stres kod riba da bi se opet aktivirale. U slučaju da je riba već obolea najbitnije je kod ove bolesti da se podigne temperatura na min 28C,a to i pomaže kod lečenja i to naravno postepeno. Jer Ich na vecoj temperaturi usporava razvoj. Temperatura 32C je naj idealnija za protiv Ich, ali tu temperaturu ne trpe mnoge ribe.

Lekovi koji se koriste za Ich su malaxit zelena, metilen plavo, so, ali so ne trpe sve ribe poput corydorasa jer ne vole slanu vodu i mogu umreti dosta brzo, a i so smanjuje vrednost kiseonika u vodi i zato je potrebno povećati aeraciju u procesu lečenja. Takođe koliko sam čitao da je ranije so korišćena kao naj jeftinije lečenje, ali su istraživanja pokazala da je Ich postala tolerantna na so. Onda Sera Costapur, i bilo koji drugi lek što se tiče belih taki Ich. FMC je vrlo jak lek i ne savetujem ga, jer formalin koji je glavni sastojak je otrovan i može izazvati kontra reakcije, a pogotovu ako je koža ribe već previše oštećena.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku