Dodavanje novih riba

Svakako je najbolje rešenje za dodavanje novih stanovnika u  akvarijum, je ste da se pre svega ubace u jedan akvarijum manjih dimenzija bez podloge u kojem se lako može izvršiti preventivno lečenje (karantinski akvarijum). U njemu treba držati nove stanovnike nekih petnaestak dana za koje vreme će se svakako ispoljiti sve bolesti ili paraziti ako ih ima. Ovakvim postupkom bićete pošteđeni većine muke koje vam može doneti bolesna riba.

Naravno, morate izračunati tačan broj riba koje možete dodati u vaš akvarijum, i zatim dodavati recimo nedeljno po par riba, ukoliko nemate uslova za karantin. Voda u kojoj ste doneli ribe nije istog mikroskopskog sastava kao i voda u vašem akvarijumu i može dovesti do zagađenja i pada sistema, ma koliko ona delovala čista i zdrava, tako da je najbolje osloboditi se ove vode i uneti u akvarijum samo ribe.

Ovo možete uraditi ako uspete vodu sa ribama u neku posudu pa mrežicom prebacite ribe ili, ako imate dovoljno iskustva, možete izručiti ribice u mrežicu pa zatim uneti u akvarijum. Ove nove ribe će svakako promeniti uslove u vašim akvarijumima ali će se to desiti sporije, a vi ćete imati punu kontrolu nad situacijom. Na prve znake bolesti morate odvojiti i izolovati bolesne ribe od zdravih, pokušati da ih izlečite u karantinu, pa makar to bilo i u predhodno pripremljenoj tegliod 5l.

Ovako i ako dođe do gubitka oni će biti manji i daće vam prostora da reagujete, za razliku od prilike kada ubacite odjednom više riba i dođete u situaciju da ne možete odreagovati na vreme. Takođe, dodavanjem manjeg broja riba nedeljno, daćete vremena vašem sistemu da se stabilizuje sa novom količinom amonijaka kojeg mora da apsorbuje, što u slučaju naglog dodavanja većeg broja riba predstavlja problem.
Ako zaista želite predivan kutak u svom domu u kojem ćete pre svega uživati, bez stvaranja dodtnih problema morate to uraditi polako, bez žurbe uživajući u svakom trenutku posvećenom uređenju vašeg akvarijuma, makar to trajalo i par meseci. Žurbom možete sebi stvoriti mnoštvo problema koji će proizvesti pad entuzijazma. Nakon tog perioda vaš trud će sigurno biti nagrađen i moći ćete mirno da uživate u svom akvarijumu.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku