Čulo mirisa i Feromoni

Čulo mirisa

Generalno čulo mirisa je najosetljivije kod riba a na drugom mestu je čulo ukusa. Receptori čula mirisa su u većini slučajeva smešteni u nosnoj duplji (malim šupljinama na licu podeljenim parčetom kože unutar nozdrva). Voda ulazi u jednu nozdrvu i izlazi na drugu, potiskivana od strane sitnih dlačica i plivanjem.  Unitar šupljina nalazi se veoma kompleksno tkivo koje je veomabogato receptorima cula mirisa. Svaki receptor je specifičan za određenu hemikaliju ili grupu hemikalija.

Kada receptor oseti prisustvo svog stimulanta, šalje određeni neuronski signal u deo mozga namenjen za ovo čulo. Tamo se ovi signali obrađuju i preduzima se određena akcija.

Hijerarhijski status ribe u jatu, kao i teritorija na kojoj žive i koju brane je relativno izmenjiv. Stoga, hemisko raspoznavanje mora biti veoma fleksibilno i doprinositi kontinualnom balansu među jedinkama, naročito kod jatnih vrsta. Kao primer uzmemo jedno jato ciklida sa tri mužjaka. Dominantni mužjak A je izazvan na sukob odstrane mužjaka B, i predpostavimo da je poražen. Ostale ribe u akvarijumu će ga i dalje prepoznavati kao najdominantnijeg zbog hemiske informacije koju širi po svojoj okolini, po čemu vidimo da je hemiska percepcija riba mnogo značajnija od proste fizičke dominacije mužjaka B.

Značaj hemiskih komunikacija u ribljem svetu, ljudi mogu samo proceniti. Ispod naočigledne mirnoće koja vlada u akvarijumu, kriju se mnoge hemiske lozinke i tajne poruke.

Feromoni

Da bi razumeli ovako senzorsko navođenje kod riba, moramo znati nešto o jedinjenjima u vodi koja ih okružujei njihovim sposobnostima da ih prepoznaju.
Među najvažnijim jedinjenjima su feromoni. Oni imaju efekta samo ako ih druga riba može prepoznati, što znači da mora imati određenu vrstu receptora.

Feromoni su izlučevine jedinki koje prouzrokuju odgovarajuće ponašanje drugih jedinki. Oni su rasprostranjeni u čitavom životinjskom svetu, a kod riba su naročito razvijeni. One pogotovo koriste prednosti okruženja, jer se feremoni  rastvoreni u vodi lako šire do drugih jedinki i pomoću njih se prenosi mnoštvo različitih informacija. Većina supstanci koje ribe koriste u međusobnoj komunikaciji su misteriozne za nas, ali ono što znamo je da imaju ogromnu ulogu kod razmnožavanja, ponašanja uopšte i izbegavanja predatora.

Sličnost feromona sa hormonima je više nego očigledna. Kao što hormoni utiču na unutrašnju ravnotežu kod jedinke, tako feromoni utiču na ravnotežu u grupi. Nedostatak izvesnih signala mogao bi biti poguban za opstanak čitavih grupa, pa čak i vrsta.

2 Komentari
 1. Odgovorite
  Dusan новембар 11, 2019 at 7:45 pm

  Da li i gde mogu da se nabave feromoni?
  Unapred hvala na odgovoru.

 2. Odgovorite
  Zlatko мај 2, 2021 at 4:52 pm

  Kako i predhodnik …interesuje me gde mogu da se nabave feromini i u kom su obliku?

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku