Crvenooka tetra

Tetre su slatkovodne akvarijumske ribe koje pripadaju familiji lososa (characidae). Prepoznaju se po dodatnom peraju (Adipose peraje) koje se nalazi između leđnog i repnog peraja. Uglavnom su svetlih boja, miroljubive, lako se čuvaju i stoga su dosta rasprostranjene u akvaristici.

Prirodno stanište su im rečni sistemi Južne Amerike i Afrike. Potreban im je akvarijum sa dosta bilja kako bi mogle da se kriju i osećaju sigurno, ali i otvoren prostor za plivanje. Svetlo ne treba da bude ni preslabo ni prejako, kako bi boje došle do izražaja. Tetre su jatne ribe pa se preporučuje da se kupuje minimum 6 primeraka. Prilagodiće se svakom akvarijumu sa miroljubivim ribama. Zanimljiva činjenica je da imaju pojačano čulo sluha zahvaljujući kostima koje spajaju srednje uho i mehur.

Rastu do 7 cm i spadaju u svaštojede. Podnose temperaturu vode od 17 do 27°C. Nije potreban veliki akvarijum za njihovo čuvanje. Plivaju uglavnom u srednjem i gornjem sloju vode. Što se mresta tiče, Tetre su ikrašice.

Ima srebrno telo sa crnom pegom na korenu repa i crvenim polukrugom pokraj oka. Ukoliko je nesrećna u akvarijumu, boju će promeniti u crnosivu. Veoma otporna i snažna riba, zato je pogodna da bude prvi član u novom akvarijumu.
Zauzima srednji sloj akvarijuma. Miroljubiva je i dobro se slaže sa drugim ribama u akvarijumu.

Raste 5 – 7cm

Može se gajiti u zajedničkom akvarijumu sa dosta biljaka.
Idealna temperatura je 22-26C, 5,6 – 8,2 pH, 4 – 18 dH.

Prihvatiće svaku vrstu hrane: živu, suvu, zamrznutu. Bukvalno, ništa ne odbija (jede i goveđe srce i naseckane kišne i kalifornijske gliste, razne crviće…) i jede dok ima hrane u akvarijumu.

Mrest nije težak. Nije preterano zahtevna u pogledu kvaliteta vode. Dovoljan je akvarijum od 30-40l sa dosta biljaka. Mresti se među plivajućim biljem. Kad se mrest završi, odmah izvaditi roditelje da ne bi pojeli ikru. Mladi se izvaljuju nakon 2 dana. Kada proplivaju, najpre ih hraniti planktonima, a zatim artemijom.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku