Cikliranje

Početnici često zbog neznanja stavljaju ribe u nespreman akvarijum što dovodi do bolesti i uginuća ribica. To se može sprečiti cikliranjem akvarijumske vode.

Nakon što ste nabavili sve potrebno za akvarijum, potrebno je akvarijum i opremu očistiti (prebrisati acatom i isprati, ispirati šljunak sve dok voda ne bude potpuno bistra). Ako stavljate mangrove panjeve potrebno ih je prokuvati. Nakon što napravite setup,ulijete vodu tretiranu sredstvom za pripremu vode (npr. Tetra aquasafe), ukljucite svetlo (10 – 12 sati dnevno), grejač i filter, potrebno je pričekati barem dve sedmice pre nego što se u akvarijum stave ribice da bi došlo do biološkog sazrevanja akvarijuma.

Taj proces naziva se „cikliranje“, što označava uspostavljanje biološke ravnoteže i stvaranje korisnih bakterija u filteru koje razgrađuju štetne materije nastale truljenjem nepojedene hrane i izmeta riba. U akvarijum možete sipati neko sredstvo za ubrzanje tog procesa, npr. Tetra „SafeStart“ Bacteria, sredstvo će najbolje delovati ako ga stavite na filter sunđer.

Za vreme cikliranja doći ce do zamućivanja vode, što je normalno i razbistriti će se samo od sebe. Korisno je ubaciti i malo hrane za ribice iako ih u akvarijumu još nemate.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku