Casuarius neverovatno lepa riba koja se ne da slikati

Pre 4-5 godina sam kupio 10 komada od dečka koji bukvalno nije nista znao o njima i koji se bavi komercialnom prodajom ribica (gupika, japanki…). Na prvi pogled kad sam ih video nisu mi izgledale uopšte privlačno, bile su doduše male na oko 1 cm, rešim ja da ih uzmem računajući da ću ih drzati malo pa ih dati nekome. Smestim ih u jedan akvarijum i pustim ih da rastu. Posle nekoliko meseci, vidim da se polako odvajaju parovi, tad su mi na neki način i prvi put skrenuli pažnju na sebe. Mužjaci su krupniji od ženki i tada već iako su bili mali im se poznavala „grba“ na glavi ili masno tkivo. Oni su tako miroljubive ribe da ja nemam reći za njih, čuvao sam ih sa malawcima, sa tanganjikancima i nikada nisam imao problema sa njima iako su ribe drugog biotopa. Oni se zavuku negde i po ceo dan kuliraju, ponekad samo izađu imam utisak da me samo fasciniraju svojom lepotom i vrate se ponovo.

Kod mene u akvarijumu imam samo jedan par, mužjaka koji je na oko 12-15cm i ženku koja je dosta manja negde oko 8cm. Mužjak ima na glavi bas vidnu grbu, što ga čini još muževljivijim i opasnijim na prvi pogled, ženka je bez te grbe ali i ona na sebe privlači pažnju lepotom i nekako izduženim telom. Sive boje su pa čak i do crne znaju da budu, čitao sam po netu da na sredini tela trebaju da imaju neku šaru, kod mene je ta šara bila vidna dok su bili mali, sada su skroz sivi. Imao sam od njih dosta mrestova, kod mene su se mrestili u jednoj velikoj školjci i svaki mrest mi je bio uspešan.

Ženka položi jaja i po mojoj proceni čuva ih nekih 10tak dana, nikada nisam tačno merio koliko dana traje inkubacija ali mislim da je oko 10tak dana. Čim vidim da se malci polako pojavljuju odmah vadim školjku i vadim malce.

Školjku ubacim u jednu veću kofu sa vodom iz akvarijuma i polako tresem mlade, u svim leglima je bilo dosta mladih ali poslednji put kad sam vadio izbrojao sam da ih ima tacno 73. I po mojoj proceni da je uvek otrilike taj broj malih i bio do sada. Moram napomenuti da nikada do sad ni jedan malac mi nije otpao iz legla, znači ako izvadim 50, 50 i odhranim bez ikakvih problema.

Kad povadim male u početku ih hranim 2-3 puta dnevno i to hranom koju imam bukvalno. Ako je Tetra diskus samo ga dobro usitnim i nema problema, a i drugim sam ih hranama hranio i bez problema sve jedu. Znači, nisu uopšte izbirljivi po pitanju hrane. Za razliku od drugih ciklida koje čuvam oni jako brzo rastu i lako se prilagođavaju uslovima u akvarijumu. Bilje ne diraju u akvarijumu, dosta kopaju pa se desi ponekad da iskopaju čitavu biljku ali nije strašno. Nikada do sada nisam video da su bili agresivni u akvarijumu prema drugim ribama, u toku mresta hoće da oteraju predatore ali ne bitkom, nego verovatno sama njihova veličina i opasan izgled tera druge ribe.

Otporni su i na temperaturne razlike, i tu sam imao iskustva sa njima. Naime letos kad mi je temperatura prelazila 32c u akvarijumu oni su bez problema živeli i razmnožavali se čak, dok su druge vrste jedva pretekle.

Evo i nekih podataka iz literature o njima:
Latinski naziv: Steatocranus casuarius
Poreklo: potiču iz Demokratske Republike Congo, reka Congo
Temperatura: od 24 do 28°C ( kod mene su bez problema živeli i na 31c)
pH: 6.0-7.5 ( ja us vom akvarijumu imam Ph negde oko 7 )

Jedina mana ovim ribama je ta što mnogo teško mogu lepo da se uslikaju i ja zbog toga se nerviram, neverovatno lepa riba koja se ne da slikati.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku