Bolest oka!

Molim vas da mi savetom pomognete u lečenju mojih riba. Problem je sledeći:
ksifoforusima otekne oko, zatim pobeli i raspada se. Neke ribe se izvuku aneke ne. Akvarijumima 60 litara i nije prenaseljen. Redovno održavam higijenu i menjam deo vode. Ribe hranim svežom i suvom hranom. Ovo se periodično ponavlja u poslednja tri meseca???

Moram reći da je to dosta opaka i vrlo retka bolest, koja poslednjih nekoliko godina nije baš rasprostranjena.
Iznenađuje me da vaše ribice imaju ovo oboljenje koje često dolazi sa uvoznom ribom. Napada najčešće dvodihalice i to Borce. Uglavnom se javlja ukombinaciji sa nekoliko bolesti, tako da odjednom imamo posla i sa gljivičnim i bakteriološkim oboljenjima.

Pogoduje joj hladna voda, a napada uglavnom transportovane i neuhranjene ribice. Morate dobro voditi računa kojom hranom hranite svoju ribu. Ukoliko je prikupljate iz prirode obratite pažnju na kojim mestima to činite da ne bi došlo do kobnih posledica. Ukoliko kupujete hranu, neka to bude proverena, kvalitetna hrana.

Lečenje:
Napominjem da je ovu bolest vrlo teško lečiti i najbolje je bolesnu ribu odmah izdojiti. Ako se ipak odlučite za lečenje, akvarijum treba ostaviti par dana bez ijedne ribice jer na taj način uginu razmnožene ličinke. Njih imamo tek kada oko ispadnje, odnosno kad se raspadne. Kada nemamo nijednu ribu u akvarijumu, ličinke nemaju gde da žive. Povećajte temperaturu vode na 28-30c nekoliko dana. Odvojene ribe hranite antibiotičkom hranom. Posle nekoliko dana vratite sve ponovo u akvarijum i tada možete eventualno, očekivati ozdravljenje svojih riba.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku