Barbusi ukras akvarijuma

Barbusi verovatno spadaju među najomiljenije akvarijumske ribice ikrašice. Četrdesetak različitih vrsta gaji se danas u akvarijumima širom sveta. Sve su one živahne jatne ribe prilagodljive na različite uslove i raznoliko uređene akvarijume. Ali, akvariste posebno privlači šarolikost njihovih boja. Sav svoj spektar priroda im je nesebično darovala. Nisu retki akvarijumi koje krase samo barbusi.
Desetak znalački odabranih vrsta, po boji i veličini, stvara sliku sa nežnim pastelnim nijansama koje se mešaju sa umirujućim zelenilom podvodnog bilja. Naši akvaristi skloniji su ekspresionistički uređenom akvarijumu, sa upadljivim, raznorodnim bojama po principu: malo žuto, malo crveno, malo plavo. I takve želje zadovoljiće barbusi.

Vatreni fudbalski navijači mogu, recimo, komšiji terati inat ističući klupske boje svog omiljenog tima upravo u kućnom akvarijumu. Za zvezdaše tu je Barbus ticto, a za partizanovce Barbus tetrazona. Ovaj drugi bio bi dobar i za bekrije jer mu je nos uvek crven.
Barbusi su, srećom, i relativno male ribe. Samo manji broj prelazi dužinu od petnaestak centimetara, a dva-tri „gorostasa“ od preko 30 cm ionako se gaje samo u javnim akvarijumima. Povremeno se kod nas može naići na desetak različitih vrsta. Najčešće su: Barbus tetrazona, Barbus conchonius, Barbus nigrofasciatus, Barbus semifasciolatus, Barbus oligolepis i Barbus titteya.

Barbus tetrazona (sumatranska mrenica) naraste do 7 cm; živi na Sumatri i Borneu; ima četiri crne poprečne pruge i crvena trbušna peraja – poznati su i plavi, zeleni i žuti varijetet; veoma su popularni kod akvarista, mada ih bije loš glas napasnika, jer ih iritiraju ribice sa dugim, velastim perajima (skalari ili gupi, na primer) i u stanju su da ih proganjaju do smrti; imaju još jednu osobinu-često miruju sa glavom okrenutom prema dnu akvarijuma.

Barbus conchonius (raskošna ili bakarna mrenica) – dok je ženka neugledna maslinasto-zelena, mužjaci su sjajne bakarne boje i zelenih leđa; ove se, ribe lako prepoznaju i po crnoj tački na repnoj dršci; postoji varijetet sa velastim perajima, koji je cenjeniji; nastanjuje vode Bengala i Asama; mada mogu narasti do 15 cm, veoma su retki primerci duži od 10 cm.

 

Barbus nigrofasciatus samo na prvi pogled liči na sumatransku mrenicu; od nje je tamniji i četiri poprečne pruge nisu oštro omeđene: mužjaci imaju potpuno crna peraja i crvenu glavu, a boja njihovog tela menja se u zavisnosti od raspolo¬ženja, od ružičaste do zagasite koja bi se mogla, opisati kao mešavina boje „zrele „višnje i plavo-smeđe; naraste do 6,5 cm; živi na Cejlonu.

 

 

Barbus semifasciolatus manje je poznat od svog varijeteta dobijenog uzgojem u akvarijumu – B. schuberti; imaju boju mesinga sa bledo-crvenim perajima i tamnim mrljama, koje kod mužjaka dobijaju zelenkasti otsjaj; zgodne su za početnike; ženke narastu do 10 cm, a mužjaci do 8 cm; u prirodi ih nalazimo u jugoistočnoj Kini; imaju nešto manja peraja od ostalih barbusa.

 

Barbus oligolepis je 5 cm duga riba izuzetno atraktivnih boja; donja polovina tela je nežno narandžasta, a gornja ima sivo-plavi metalni otsjaj; svaka krljušt opervažena je crnim tonom; ivice jarko-narandžastih peraja kod mužjaka su crne; dolaze nam iz Indonezije i Sumatre.

 

 

Barbus titteva (ružičasti barbus sa Cejlona) nešto je izduženijeg tela, koje drži pomalo tužno povijeno -utisak povijenosti pojačava smeđa pruga duž tela; mužjaci su ružičasti, a ženke riđe; maksimalna dužina im je 5 cm.

Svi barbusi vole duže akvarijume, u kojima se mogu lepo rasplivavati. lako su prilagodljivi, najbolje ih je gajiti u nešto mekšoj vodi (bar 18 dH). Za, mrest traže posebne uslove: meku vodu (do 12 dH), koja mora biti kiselija (od 6 do 6,5 pH) i strukove neke sitnolisne biljke koja se ukotvi na dno. Nisu svi barbusi zgodni za mrest. Najmanje , je probirljiv Barbus schuberti, a neki, kao Barbus cumingi, na primer, teže se uparuju.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku