Ancistrus

O ovoj ribi postoji dosta informacija jer je dosta rasprostranjena u akvaristici i gotovo da ne znam ni jednog akvaristu da ih nije nikada čuvao a dosta njih i mrestilo. Ova riba je po svemu karakteristična i razlikuje se od većina riba koje možete naći u akvarijumima. Jedna razlika koja je naprvi pogled uočljiva je sam njihov oblik tela, koji se apsolutno razlikuje od drugih vrsta riba i njihov položaj usta. To su stvari koje prvo učite kada ih vidite a kasnije ćete videti da ima još razlika.

Ovo je Mužjak i tu se vide njegovi brkovi!

 

Trudna Ženka spremna za mrest!

 

Ancistris je riba koja je poreklom iz reke Amazon i njenih pritoka, lako se prilagođava apsolutno svim mogućim uslovima u akvarijumu i svim parametrima vode, pa je verovatno zbog toga i dosta zastupljen a pored toga i jako je koristan kao riba (čistač).

Hrani se algama i drugim mikroorganizmima iz akvarijuma ali i pored toga jede bukvalno sve šta nađe
u akvarijumu, od zaostale hrane po dnu, truleži riba i svih hrana koje se daju ribama. Po prirodi oni se hrane uglavnom noću a i sve što rade rade uglavnom kada se svetlo ugasi u akvarijumu dok preko dana, kuliraju negde zavučeni. Kad se ugasi svetlo oni kreću u rad i dosta puta mi se desilo da ugasim svetlo i posle nekog vremena upalim ponovo i tek onda vidim njih u akvarijumu.

Što se tiče kompitabilnosti Ancistrusa sa drugim ribama, ja sa čim god da sam ih čuvao nisam imao
nikakvih problema, znači sa svim ribama mogu jer ne smetaju nikome i niko ih ne dira.

Mužjaci rastu oko 15cm a ženke nešto manje, što se tiče drugih polnih razlika, njih je lako razlikovati, pored toga što im je telo i peraja identično isto i kod mužjaka i ženke, jedina razlika koja je lako uočljiva je što mužjak ima velike brkove na gornjoj strani glave. Brkovi su mekani i za sada još niko ne može pouzdano da tvrdi čemu oni ustvari služe. Postoje mnoge predpostavke ali po meni brkovi im služe da izgledaju što strašnije drugim ribama da ih ne bi dirali, što naravno ne mora da znači, to je samo moja predpostavka.
Poznati su i po tome što mogu dosta da izdrže sa malo kiseonika i što mogu da žive i da se razmnožavaju u baš malom akvarijumu. Kod mene uspešno se mresti jedan par dugo u bukvalno 5l vode, u jednom malom filteru koji i nije bio predviđen za njih ali su slučajno tu zapali i evo već dve godine tu žive i mreste se redovno. U tom malom filteru ima samo jedan ćup, koji ima ulaz veličine koliki je i muzjak Ancistrusa a mrest izgleda ovako:
Mužjak utera ženku u ćup gde oni samo prenoće onako viseći naglavačke unutra, već sledećeg dana mužjak je ženku isterao iz ćupa i on nastavlja da bude u tom položaju dok ženka kulira u nekom uglu akvarijuma. Mužjak u tom požaju je kod mene stalno i dok je ikra unutra i kad se izvedu mladi, a verovatno da u toku noći izlazi da se hrani to nisam nikada video. Inkubacija ikre je otprilike oko 4-5 dana. Isčitavanjem nekih tekstova sa interneta pročitao sam da posle toga kad mladi izađu ih treba odvojiti jer ženka hoće da ih pojede ali ja to kod mene nisam primetio. Imao sam i po dva, tri legla malih u tih 5l vode pa im nije ništa falilo. A filter ko filter ponekad usisa i druge mlade ribe tek izvedene pa i njima nije ništa falilo nikad, ni mužjak ni ženka ih nisu dirali nikada.

Mlade ancistruse možete hraniti isto kao i matične sa svim i svačim i neće odbiti hranu, pošto su oni algojedi u zamenu za alge možete im dati kuvanu blitvu i svo ostalo zeleno povrće (tikvice, zelenu salatu, spanać…). Pored ovakve ishrane u akvarijumu treba imati i po neki panj, jer sa panja oljušte sve ostatke i imaju potrebnu celulozu koja im je potrebna za normalan život.
Jedina agresija kod ovih riba što sam primetio je da mužjak koji čuva mlade zna da bude agresivan prema drugom mužjaku koji se približava leglu i to je sve.

Što se tiče boje ovih ruba tu ne bi ništa pisao jer njih ima dosta vrsta, koliko ja znam najpopularniji u akvarijumu su tamno smeđi i žuti. Kod svih varijateta, stomak  je dosta bleđi nego samo telo.
Ancistrusi u akvarijumu u nekim prosečnim uslovima znaju da žive dosta dugo, po nekim primerima za koje za znam i čak preko 10g.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku