Altolamprologus Sumbu

Po meni jedan od najzanimljivijih ciklida koji spadaju u grupu “ školjkaša”.Tekst koji sledi je napisan iz ličnog iskustva posle par godina držanja istih. Ovo je ukratko moje viđenje ovih predivnih ciklida, ishrana, mrest, set up akvarijuma…
Odabir Sumbu-a: Kao što svi već znamo najbolje je ako imamo mogućnosti i  naravno sredstava da kupimo ribe različite “krvi”. Što se tiče Sumbu-a ribe žive u “haremu” i najbolje je uzeti 2 ili 3 mužjaka i 7, 8 ženki. Ja sam u svom akvarijumu imao 2 mužjaka i 9 ženki. Spadaju u miroljubive ciklide, ali vrlo lako mogu da se odbrane od drugih riba. Sa njima sam držao Xenotilapi-e,  Brevise Congo,Ancistruse i Zair Gold compressiceps-e. Znači bukvalno ribe sa istom ili sličnom ishranom iz Tanganyike.

Set up Akvarijuma
: Pošto nisu neki plivači najbolje je koncentrisati se na površinu dna. Akvarijum u kom sam držao odrasle primerke bio je 120×50. Akvarijum treba postaviti tako da ima dosta kamenja i školjki. Školjke sam izabrao većeg obima, jer dok sam držao “vinogradarce” nisam imao nikakvih uspeha u mrestu. U mom slučaju mužjaci su se držali pukotina između kamenja, a ženke su “birale “ školjke. Protok vode u akvarijumu od 300l je bio oko 2000l/h. Filter materijal koji sam koristio bio je : bio kugle, sunđeri i obična bela vata. Temperaturu vode sam se trudio da održavam na 26 c, ali nije ništa strašno da u letnjim periodima bude i 27,28c. Važno je da prilikom menjanja vode ne spustimo mnogo temperaturu jer kao i svim Altolamprologus-ima to neće odgovarati. Ja sam im menjao jednom nedeljno oko 1/5 vode.

Ishrana: Jedu bukvalno sve… Hranu koju sam koristio je zaleđena Artemija, Tetra diskus, Tetra Pro Color, Sera vipan, ali hranu koju iskreno preporučujem je Sera Sun, pokazala mi se kao najbolja… Uspešni mrestovi, dobra kondicija riba, dobre boje.
Mrest: Ako se uzmu mlade ribe, za mrest treba čekati sigurno godinu dana. Vrlo sporo rastu. Mrest se odvija u školjci koju ženka odabere. Mužjaci za vreme mresta dobijaju skoro crnu boju, sa izraženom žutom boju na repu. Najbolji znak da znate da je mrest uspešan, jeste taj da ženka ne izlazi iz školjke. Odnosno vidi joj se zadnji deo tela, glava je unutar školjke. Repom svremena na vreme maše i tako ubacuje kiseonik i  čisti unutar svoje školjke. Mužjaci prema mlađim ženkama nemaju toliko obzira, za branjenje od drugih riba, ali sa ženkom sa kojom je ostvario više uspešnih mrestova, ponašanje je mnogo drugačije. Pošto brani svoju pukotinu mužjak retko kada izlazi, ali tu ženku uvek, ali baš uvek brani ukoliko se neka riba približi školjci. Mlade ženke ne izlaze iz školjke, ne uzimaju hranu, dok “iskusnije” izađu ali samo ispred školjke i čekaju hranu, odmah nakon toga se vraćaju u istu. Ja nisam čekao nikada da mlađ izađe u “šetnju”, ženku s školjkom sam vadio nakom sedmog dana u poseban akvarijum. Prvi mrestovi počinju sa desetak, dvanaest komada dok kasnije mrestovi budu i do 40-tak komada. Ishrana, pošto su veoma, veoma mali najbolje prve dve nedelje je hraniti izvedenom artemijom, ukoliko niste u mogućnosti da to uradite, najbolje je potopljen diskus koji se prstom “izgnječi” i ubaci u vodu. Za uspešno podizanje malih je obavezno menjanje vode svaki dan, odnosno kupljenje đubreta sa dna akvarijuma.

Za kraj želeo bih svima da preporučim da se oprobaju u držanju Sumbu-a, jer njihovo ponašanje je po mom skromnom mišljenju fascinantno. Mužjaci nadgledaju situaciju i mogu da se odbrane od mnogo većih riba, tako što se savijaju i prave odbrambeni mehanizam,”tresu” se na protivnika tako savijeni i ustima napadaju i to velikom brzinom, ženke vole da se “šepure” da plivaju po akvarijumu.

Text ZoAc

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku