Alge među fosilima

Tim istraživača vođeni od strane Bristolskog univerziteta su otktili da drevni fosili za koji je svet smatrao da su jedni od najstarijih primera ostataka životinja, mogu pripadati grupama poput algi.

Sporni fosil u Južnoj Kini koji je star oko 600 miliona godina je prikazao neparalelnu sliku podmornog života u molekularnom satu kada se očekivalo da su se životinje počele razvijati u procesu evolucije. Međutim, svi ovi dokazi iz fosila su doveli do pojave kontroverzi.
Prema dr Dzonu Kuningamu fosili nisu prepoznatljivi kao ostaci odraslih životinja već podsećaju na embrione, od jedne ćelije do klastera od njih nekoliko hiljada. Odlična je očuvasnost da se ipak može videti i nukleus samih ćelija kao i subcelijse strukture, ali post doktoralni istraživač univerziteta Bristol Keli Vargast tvrdi da ipak sa nedostatkom forme odrasle jednike koja bi idtentifikovala fosil, paleontologisti moraju se osloniti na informacije iz celularne anatomije da odrede o čemu je reč i da li je uopšte u pitanju životinja ili neka druga grupa živih organizama.

Današnji naučnici su morali i da potvrde ove teorije i međutim koliko god da je postojala mogućnost da je u pitanju zaista predak životinjskih vrsta, oni su otkrili da se ipak nijedna karakteristika koja je do sada korišćena da se definiše fosil kao životinja ipak i ne tako jasni i da se može otvoriti mogućnost za alternativne identifikacije.
Njen kolega je dodao da mnogi su mislili da su oblikovane strukture između ćelija vazne životinjske kalakteristike ali su te iste odlike česte u mnogim višećelijskim strukturama poput grupa algi koji su pak poprilično daleki i različiti životinjama.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku