Agama

Ja sam bradata agama, vrlo inteligentan gušter i miljenik među drugarima moje vrste. Karakteriše me izuzetno miran karakter i prijateljski sam nastrojena prema ljudima a svog vlasnika prepoznajem i mogu se odazivati na ime.

Dolazim iz Australije a uspešno se uzgajam u domovima širom sveta i omiljen sam jer mogu imati mnogo varijeteta boja. Ako me dobro paziš živim i d0 10 godina.

Za početak mi moraš obezbediti terarijum od stakla koji će najmanje biti 90x45x45 centimerara u dimenzijama. Volim pomalo i da se penjem tako da mi mesto za sunčanje stavi na neko uzvišenje koje je dovoljno veliko da se mogu udobno smestiti, na primer veća grana a ako ćes da stavis kamenje zalepi ga da se ne bi urušilo i povredilo me. Treba mi vlažnost vazduha od oko 60 procenata mada mogu tolerisati do 30 procenata vlažnosti vazduha. Volim i da se kupam pa mi u terarijum stavi veliku i plitku posudu sa vodom gde ću se moći osvežiti.

Dnevna sam životinja tako da mi preko dana obezbedi temperaturu. Kao i kod drugih mojih rođaka u terarijumu mora postojati mesto gde je toplije i mesto gde je malo hladnije. Kod mene je to mesto za sunčanje gde volim teperaturu od oko 38 do 43 stepena dok u ostalom delu terarijuma je od 21 do 30 stepeni. Obezbedi mi lampu sa uvb svetlošću jer se pomoću nje reguliše moj metabolizam kalcijuma i sintetiše vitamin D3 koji je ključan za moje zdravlje.

Telom ću ti pokazati kako se osećam. Nabor pod bradom ću napuhati ako se bojim ili ako hoću da se mene neko boji. Brzim pokretima glave ću izraziti da sam ja glavni a ako odmahujem glavom izražavam pokornost. Moja brada i menja boju pa potamni kada sam uplašen ili agresivan i pre parenja. Inače nisam agresivan i volim svog vlasnika ali mogu biti ako sam jako jako uplašen tako da uz malo strpljenja i nežnosti baš kao i sa mojim ostalim drugarima mogu postati vrlo pitomo stvorenje.

Jedem sve i bubice i voće i povrće. Kada sam mali jedem 70 posto bubica i malo povrća dok kada porastem isključivo više volim da jedem povrće a pomalo i bubice ću koristiti u hrani kada se želim osladiti.

Ako me ne paziš dovoljno patiću. Obolecu od metabolične bolesti kostiju kojoj su skloni svi gušteri kada im uskratiš kalcijum i uvb neonku. Mogu nešto i da progutam pa ponekad mogu da imam opstrukciju creva, ako se povredim i nemam dovoljno vlažnosti vazduha truliće mi rep. Sklon sam i parazitima ukoliko ne vodiš računa o meni a mogu da dobijem i upalu pluća kao i moj drug vodena agama i iguana ako mi je isuviše hladno.

Inače ne volim drugare ali ponekad ću ukoliko sam živeo od rođenja sa drugarom iste vrste naučiti da ga tolerisem ali to je retko, volim da budem sam.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku