10 riba koje nikada ne biste trebali kupiti za vaš akvarijum

Čekajte malo, postoje ribe koje ne treba da kupim za moj akvarijum!?

Da, to je tačno. U stvari, postoji toliko ribljih vrsta u vašim lokalnim pet shopovima. Ukoliko, pak, imate akvarijum od preko 700 litara, ova lista nije za vas ali ukoliko mislite da vaš akvarijum od 100 litara može da bude dom svakoj vrsti ispod sunca, nastavite sa čitanjem zato što ne može! To opet ne znači da ne treba da nabavite nikada ni jednu od riba koje ćemo navesti u daljem tekstu, već to treba da znači da ove vrste vrlo brzo dostižu veličinu od koje će i vas i nju zaboleti glava.

                                                        1.Običan plecostomus – Algar, riba dna, pleco..

 

Nije ni bitno kako ga zovete ne bi trebalo da ga kupite. Normalni plecostomusi upravo će dostići veličinu od čak 25 cm. Algojedi—GREŠKA! U stvari, ne postoji veća! Oni u stvari čine akvarijum prljavijim, mnogo prljavijim jer koliko su veliki toliko i jedu a koliko jedu toliko i prljaju. A šta jedu? Alge svakako jesu deo njihove ishrane ali kada osete ukus hrane pod nepcima, vrlo brzo počinju njome da se slade češće nego sa onim zbog čega je i kupljen.

                                                                           2.Zlatna ribica

 

O da. Upravo ona. Niti je dobra riba za početnike, niti može da živi u malom prostoru i da, raste velika. Ta majušna ribica može ozbiljno da poraste pa čak i veća od te kugle u kojoj se čuva. Ako volite zlatne ribice, to je super ali akvarijum od 50 tak litara nije dobar izbor. Za nju vam je potrebno jezerce. One jedu mnogo i prljaju mnogo. Čak i ona fensi, sa lepom glavom i sa simpatičnim očima.

                                                                          3.Pangazijus ajkula

Pangasianodon hzpophthalmus i Pangasius sanitwongsei su obe čudovišne ribe koje se prodaju po našim pet shopovima kao vrlo mali primerci što je pomalo smešno jer nijedna od njih nije riba za akvarijum. Ribe koje žive u rekama u Aziji upravo ove vrste su dostizale i preko 200 kilograma! A aktivni su plivači i potrebno im je vrlo mnogo mesta pa ukoliko nemate olimpijski bazen kod kuće ne trošite vreme sa ovim ribama.

                                              4.Mini ajkula, srebrnopera ajkula kolumbijska riba mačka.

Ariopsis seemanni Liči na ajkulu? Da. Može u omanji akvarijum? Daa, ne raste velika. Zašto je na listi? Zato što je to slanovodna riba! Samo kratak period svog života provode u slatkoj vodi, ali vremenom traže pojačanje saliniteta do te mere da im na kraju morate obezbediti morski akvarijum.

                                                                              5. Srebrna arovana.

Sa svim ostalim arovanama sa fokusom na srebrnu arovanu koja je i najčešća. Dostižu dužinu od 90 cm a pošto su vrlo aktivni plivači dalja računica je jasna. Čuvaju ih ljudi, istina i u akvarijumima od 480 galona ali je njima potreban veći prostor za plivanje pa ih često izgube jer riba iskoči iz akvarijuma. A najbitnija im je površina za plivanje tako da ako nemate dugačak i širok akvarijum zaboravite na nju.

                                                                                            6. Paku

Paku sa crvenim stomakom, crna paku… svejedno je. Ove jadne životinje se prodaju u većini prodavnica za svega par dolara. Prodavci vam kažu da možete ih staviti u 50 tak litara i onda bbum! Paku poraste. Mnogo. Kao poklopac kante za đubre. A pošto je tako velika ako nastavite da je čuvate u vašem minijaturnom akvarijumu probiće staklo kad tad.

                                                                               7.Arapaima gigas.

Arapaima se bori za najdužu ribu na svetu. Da li je to dovoljno da vas ubedi da odustanete od nje? Ne? Pa, za nju biste morali ceo sprat da napunite vodom da bude dovoljno veliki da možete da je čuvate unutra.

                                         8.Atlanski veliki gruperi, bumbar gruperi epinephelus itajara

Gde da započnemo kada pričamo o njima? Glavno je to da je to slanovodna riba i da je to vrlo monstruozna slanovodna riba. Odrasla jedinka raste preko 130 cm. U slatkoj vodi ostaje kratko samo jedan deo života.

                                                           9. Aligator riba- atractosteus spatula

Da i ne pominjemo jer je očigledno. Opet, ljudi ih nabavljaju i to je poprilično zapanjujuće. Postoji milion fotografija koji pokazuju koliko je ovo čudovište veliko i koliko vam to ne može da stane u vaš maleni akvarijum.

I na kraju pobednik nad pobednicima jeste crvenorepa riba mačka ili phractocephalus hemioliopterus.

Najpopularnija riba koju ste svi mnogo voleli da vidite u pet shopovima. Rastu mnogo. Previše mnogo. Čak i hibridi rastu mnogo, da vas ne zavaraju. Pogledajte samo kolika je. Nećemo govoriti. Pogledajte je i uporedite sa Paku kod njenog repa.

Moramo pomenuti i Oskare, Ajkulice, Koi šarani i druge drugare koji redovno prave velike glavobolje.

Fotografije su sa interneta

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku