Tanganjika za početnike od A do Š

Akvarijum od oko 150 l je sasvim solidan za početak čuvanja Tanganjika biotopa. Mada vrlo brzo, sa 150L akvaristi se kasnije odlučuju i prelaze na dosta veće akvarijume, koji dostižu zapreminu i do 500L u zavisnosti od broja riba, a takođe i od vrsta, jer pojedine vrste dostižu veličinu koja zahteva veliku dužinu akvarijuma.

Podloga: Za Tanganjika biotope, podlogu možete naći u  svakoj bolje opremljenoj akvarističkoj radnji. Moja preporuka je da se prvo dobro informišete koju vrstu riba hocete da čuvate i kakve uslove ona traži, pa onda da uzimate podlogu. Neke vrste žive u školjkama i  traže relativno manje podloge, neke su, odnosno većina tanganjikanaca, su dobri kopači  pa im treba debeo sloj peska, a neke uopste ne kopaju pa im možete staviti bukvalno kako vama odgovara. Moja preporuka za tanganjika biotop je da stavite što sitniji ( kvarcni ) pesak, granulacije 0,3-0,8 promera, što se pokazalo kao najpraktičnije kod većine akvarista, u boji koja vama odgovara, a ja lično predlažem prirodnu boju kvarca. Isto važi i za kamenje, kamena ima bukvalno svuda da nađete ( na svakom ćosku), prvo se informišete o budućim ribama šta vole, pa onda krenete u nabavku kamena. Mada, generalno ribu ne zanima estetski izgled kamena, već šupljine i pećinice koje napravite, da u slučaju opasnosti  ima gde da se zavuče i skoni. Bitna stvar prilikom ubacivanja kamenja je, da bez obzira gde ste našli kamen koji planirate da ubacite u akvarijum, prvo ga dobro operete ( poželjno je i da se prokuva), a onda stavite u vaš akvarijum. Takođe moja preporuka za ubacivanje kamena je da ne mešate različito kamenje, ako stavljate oblo kamenje, neka bude sve oblo, a ako je pločasto, onda sve pločasto, mada ni to generalno ribama ne smeta, ali biće lepše za vaše oči kad sredite akvarijum, a kamen bude svaki  približno istog oblika. Izbegavajte kamenje donešeno sa mora ako niste stručni da ga pripremite za slatkovodni akvarijum, jer zna da bude veoma loše kada se raspadnu organizmi koji žive u njegovim šupljinama, i tako upropaste već pripremljen akvarijum za ciklide.

Filter: Nikada nećete zazaliti koliko god da uložite para u filter, ali opet se treba informisati šta odgovara vašim potrebama, odnosno potrebama vašeg akvarijuma i vaših riba, i koju vrstu filtera želite. Postoji dosta različitih vrsta filtera, viseći, knister filteri i spoljašnji su najčešći filteri koji se koriste, a tu su i unutrašnji sa zazorom i gotovi fabrički koji su moram priznati za naše uslove malo skuplji. Kada se odlučite koji filter želite i šta odgovara vašim uslovima, treba se informisati kako se održava taj filter i koji filtracioni material  koristi taj filter. Postoji velika ponuda filtracionog  materijala za opremanje filtera, tako da treba voditi računa o tome šta se i kako nabavlja, a takođe  i  redosled postavljanja samog  materijala u filter, zbog kvaliteta prečišćavanja.

Rasveta: Kod Tanganjika biotopa rasveta neme neku  značajnu  ulogu i ribe ne zahtevaju neko posebnu osvetljenje. Uglavnom rasveta ima veću ulogu kod samog  posmatrača akvarijuma i utiče na sam estetski izgled nego kod samih riba.

Grejač: Tanganjika ciklidi žive na temperaturi od 20 do 27 c. Ja u mom akvarijumu temperaturu držim na 25 c i apsolutno nikada nisam imao nikvih problema sa ribama, jedino treba voditi računa u letnjem periodu, kada temperature zna da dogura do 30c pa tada treba vršiti lagano rashlađivanje samog akvarijuma. Tako da je moj savet da vam temperatura u akvarijumu bude konstantna i da bude oko 25 c, ne bi smela da varira više od + – 2 c. Informišite se koja jačina grejača je dobra za vašu litražu, koja će zadovoljiti temperaturu u zimskom i letnjem periodu. Ranije su grejači bili bez termostata i bez obeleženog brojčanika za temperaturu, pa je temperatura morala svakodnevno da se kontroliše termometrom. Sada je to dosta lakše i gotovo svaki grejač ima u sebi svoj termostat. Namestite na željenu temperaturu i samo s vremena na vreme pogledajte na termometru da li zadovoljava podešenu temperaturu. Izbegavajte da vam akvarijum stoji blizu grejnog tela jer tada će vam biti velika varijacija temperature u zavisnosti od jačine zagrevanja tog grejnog tela, kao naprimer šporet ili peć na drva, radijator  i slično.

Ostalo: Tretmani vode, hrana i slicne stvari, razliciti su za razlicite ribe. Neke ribe vole tvrdu vodu u koje spadaju i sami tanganjika ciklidi, pa stim nećete imati problema, jer naša “česmovača” po tvrdoći i odgovara, a to je nekih 25dH jedinica tvrdoće. Neke su biljojedi, a neke mesojedi, što je bitno da vodite računa prilikom izbora vrsta koje će te nabavljati, radi  lakšeg odabira hrane kasnije, a i samog  načina hranjenja. Kada nabavljate ribe, informisite se kod prodavca o njima i uslovima u kojima se cuvaju. Moj savet je da procitate na internetu jer prodavci cesto znaju da budu samo obicni trgovci koji ce vam dati pogresne savete (to ne vazi za sve, naravno).

Formiranje akvarijuma: Kada ste sve dobro proucili, sta vam treba i kakve uslove vase ribe traze krenite u formiranje akvarijuma.

1. Prvo na sta treba obratiti dobro paznju, jeste mesto gde ce te postaviti akvarijum. Na sta treba baciti akcenat je blizina elektricne energije ( uticnice za struju), da ne bi razvlacili kablove. Preporuka je da to bude sto blize suhou.

2. Da izabrano mesto na kom cete postaviti akvarijum ne bude suvise blizu prozora i da sunceva svetlost ne dopire direktno u akvarijum ako je to moguce, a ako nije imacete dosta problema sa algama. Mesto na kom se postavlja akvarijum bi trebalo ledjima da bude okrenut ka prozoru ili izvoru svetlosti, a trebalo bi da bude na takvom mestu gde cete kad sedite da pijete kafu ili gledate televizor, pogledom u akvarijum odmoriti oci. Takođe ako ste u mogućnosti da sami odradite policu za akvarijum na kojoj će stajati, neka visina police ne bude veća od 70cm, a ni manja od 60cm, zavisno od visine samog akvarijuma, jer akvarijum treba da stoji u visini očiju kada sedite na kauču ili fotelji, to je neko nepisano pravilo koje daje najlepši vizuelni efekat.

3. Kada ste postavili akvarijum na zeljeno mesto, sipajte podlogu (pesak), na debljinu od 3do 5cm. Kada sipate podlogu budite malo i kreativni pa napravite neku dinu na sredini ili stavite veci sloj podloge u zadnjem delu akvarijuma, mada to ce izgledati lepo neko vreme dok ribe same ne pocnu da premestaju podlogu, skoljke i ostalo praveci sebi odgovarajuce staniste.

4. Ako ste izabrali recno kamenje, rasporedite ih tako da lepo izgleda i u grupama na nekoliko mesta u akvarijumu. Napravite tako da u tim grupama slaganog kamenja ima i supljina i mesta za skrivanje riba, potrudite se da prilagodite izbor kamena i slaganja istog prirodnom stanistu riba koje cete izabrati da cuvate.

5. Postavite filter, grejac i ostalu opremu koju cete koristiti i spremite se da punite akvarijum vodom. Ako je grejac u akvarijumu gledajte da ga zamaskirate biljem, panjem ili kamenjem da se ne bi video ( ovo ne mora da se primenjuje ali akvarijum ce u ovom slucaju  kad  je oprema dobro zamaskirana izgledati  lepse).

6. U akvarijum vec spakovan, stavite neki veci tanjir, a ispod tanjira najlon kesu na mesto gde planirate da sipate vodu. Tanjir sluzi da ne bi sipali direktno vodu na podlogu i samim tim rasturili ono sto ste vec namestili, polako sipajuci vodu u tanjir dok ne napunite akvarijum, kesa da voda iz tanjira pada na nju i blago se razliva po podlozi ne podižući najsitnije čestice peska. Tako će napunjen akvarijum izgledati odmah bistro i čisto. Kad napunite vodu do vrha tanjir I kesa se izvade.

7. Kad je akvarijum napunjen vodom i oprema je ukljucena u rad, pustamo akvarijum da se “ciklira“. Taj proces obicno traje oko 20tak dana, a sluzi da se korisne bakterije nastane u filteru i krenu da odradjuju posao. Preporucljivo je da vam neko ko vec ima  formiran akvarijum da kulturu bakterija, prebacivanjem nekog filter materijala iz svog akvarijuma ( obicno to bude sundjer ili vata), ali obratite pažnju na zdravstveno stanje njegovog akvarijuma da nebiste zarazili svoj. U slucaju da nemate ko da vam da kulturu bakterija u akvarijum ubacite malo hrane za ribe da bi se ona raspala i stvorija bakterije koje ce se nastaniti u vas filter, (naravno ovo sve radite posle nekoliko dana od kada krene  “cikliranje” akvarijuma, jer ako to uradite isti dan  kada ga napunite hlor  iz česme će pobiti i ono malo bakterija koje ste doneli ili će sprečiti formiranje nivih pa  bilo na koji način ih ubacite). Jos jedna varijanta za brže cikliranje vode je kupovina hemije, (aqua bio start preparati, raznih proizvođača),  za koju ja konkretno nisam nikada bio.

8. Kada ste sve to uradili i kad je prosao taj period od 20 i vise dana mozete da krenete da razmišljate  koju vrstu  riba cete cuvati u vasem akvarijumu.

Izbor  riba: Pre nego sto se odlucite da kupite ribe, informisite se o njima, koliki prostor zahtevaju, kakvog su temperamenta, sa kojom vrstom mogu da se cuvaju. Videcete da li ispunjavate uslove za cuvanje te ribe ili ne. Prodavci ce vas savetovati  razlicito, neko dobro a neko ne, samo da vam proda ribu. Moj savet je da pogledate na internetu i procitate savete ljudi koji cuvaju tu vrstu, kakva je i sta zahteva.

Akvarijum  ima tri sredine koje bi po mom savetu trebalo naseliti ribama:
 –povrsina
 -sredina
 -dno

Neću vas previse zamarati sa vrstama koje se kreću u navedenim  delovima samog akvarijuma, to prepuštam vama samima na odabir kada ih vidite, ali ću nabrojati  par  vrsta koje su uobičajene za kretanje u ovim područjima.

  1.Gornja zona: najčešće se ubacaju  leptosome, ima ih u nekoliko varijeteta

  2.Sredina: najpopularnije, frontoze I topheusi, ( mada ih ne preporučujem početnicima, jer su zahtevne a i cena im nije baš najpopularnija), radije sam za altolamprologuse (compresiceps ili calvus), kao I razne vrste neolamprologusa, variabilihromisi  slično.

3.Dno: pored julidohromisa, tu su uvek popularni  multifascijatusi, zatim brevisi, takođe u nekoliko varijateta, kao i lamprologusi. Njih popularno nazivamo i školjkašima.
Naravno, ovo su samo nekoliko nabrojanih vrsta, popularnih  kod  nas, koje se uvek mogu nabaviti  i u shop-ovima, a i kod  malo iskusnijih akvarista, koji  ih uspešno mreste. Pored njih ima još dosta vrsta na koje će te nailaziti po raznim shop-ovima, a uvek će vam biti zanivljive kao noviteti,  no tada obratite pažnju na sklop  riba u vašem akvarijumu, o čemu smo već pisali, i posavetujte se sa prodavcem dali se uklapaju  u  isti. Ako niste sigurni u njegovu  priču, kontaktirajte obavezno starijeg i iskusnijeg kolegu.
Dodaću još da posle uspostavljanja ravnoteže i formiranja samog akvarijuma, nikada ne rasturate kompletan akvarijum  radi  detaljnog  sređivanja i pranja, (osim selidbe i sličnog), jer ćete tada morati sve ispočetka, već praktikujte dvonedeljnu zamenu  1/3 vode svežom odstajalom vodom. Tada ćete ribama pružiti novi užitak, jer ćete između ostalog  imitirati padanje kiše koja naravno i u prirodi osvežava vodu  na taj način.

Ishrana: I na kraju  vodite  računa o načinu  ishrane vaših  ljubimaca, ne zaboravite da su i oni živa bića i imaju zahteve za  raznovrsnom  hranom. U ponudi će te naići na ogromnu raznovrsnost proizvoda za ishranu  vaših  riba, od najobičnije suve hrane  treće klase, do vrhunskih takođe suvih hrana renomiranih evropskih i svetskih proizvođača, pa sve do raznih  vrsta smrznute pa i žive hrane, koju  ja iskreno ne preporučujem početnicima, iz razloga o kojima smo pisali u temama o ishrani riba.
O vremenu  hranjenja I količini ne treba pisati ništa posebno. U zavisnosti koliko imate riba odredite sami količinu koju ćete davati  tokom prvih nedelja hranjenja. Ne zaboravite da je uvek bolje dati malo manje hrane (jer i u prirodi ribe nemaju hranu u izobilju), nego preterati sa količinom, jer ćete tada izazvati  poremećaj u hemizmu vode i izazvati  biološku neuravnoteženost.
Vreme hranjenja je veoma  malo bitno. Uskladite ga sa svojim obavezama i slobodnim vremenom i gledajte da ga uvek ispoštujete, jer će vaši ljubimci vremenom stvoriti vremensku naviku.
Možete ujutru i uveče, možete i tri četiri puta dnevno ako ste slobodni, ali tada smanjite dozu po obroku, i gledajte da vam hranjenje vaših ljubimaca ne bude obaveza, već uživanje, jer oni nisu tu zato što su oni to želeli, već zato što ste to VI želeli.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

X
- Enter Your Location -
- or -
Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku