STRONCIJUM

Peti po zastupljenosti katjon ( pozitivno naelektrisan jon ) u morskoj vodi posle Natrijuma, Hlorida , Magnezijuma i Kalcijuma je Stroncijum sa koncentracijom oko 8 p.p.m . Koncentracija u prirodi je u velikoj meri stabilna , varijacije su samo 2 % ( povecava se sa dubinom i salinitetom ). Na molekularnom nivou , velicina Stroncijum jona je 13 % veca od Kalcijuma i cak 70 % veca od magnezijuma. Ova tri elementa su hemijski veoma slicana.

Kao i Magnezijum jon i Stroncijum ucestvuje u procesu kalcifikacije , i biva ugradjen u Kalcijum Karbonat na mestu Kalcijumovog jona. Ovo je samo pretpostavka (zbog slicnosti elemenata) , jer njegova mala potrosnja ne dokazuje ovu teoriju.

Preporuka je da se nivo Stroncijuma u akvarijumu odrzava sto pribliznije koncentracije u moru 5 – 15 p.p.m . Tek ako testiranjem uvidite da je nivo Stroncijuma ispod 5 p.p.m , onda se savetuje dodavanje. Sve komercijalne mesavine soli sadrze koncentraciju Stroncijuma znatno vecu nego sto je u moru , obicnim zamenama vode , podizemo nivo Stroncijuma.

Obratite paznju i na ostale dodatke koje sipate jer vecina njih MOZE da sadrzi Stroncijum . Kod nekih proizvodjaca ima ga u Kalcijumu , kod nekih je u mikroelementima , sa Molibdenom (uglavnom Americke firme) … itd da ga ne bi sipali vise puta

Cesto ga ima i vise nego sto je potrebno bez ikakvih dodavanja .

Citiracu Dr Rendi Holmsa : “ Neki akvaristi su zakljucili da Stroncijum pomaze koralima da deponuju kalcijum karbonat u svoje skelete , uprkos bilo kakvim dokazima o tome u naucnoj literaturi kao i bilo kakvih direktnih eksperimentalnih dokaza “ ( dr R. H. Farlei 2007. god.)

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

X
- Enter Your Location -
- or -
Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku