RIBLJE VAŠI

Izazivači:

Razni ljuskari, kao riblja vaš Argulus i škržne larve Ergasilus.

Simptomi:

Riblja vaš Argulus je pljosnat i ljuskar oblika diska reda veličine 1cm. Zakačinje se za kožu i peraja dvostrukim sisaljkama i hrani krvlju pomoću oštrih usnih delova. Snažna iritacija koja nastaje može izazvati češanje invadirane ribe o kamenje, pa čak i iskakanje iz vode. Mesta na kojima je bio parazit se crvene i podložna su sekundarnim bakterijskim infekcijama. Škržne larve Ergasilus se obično nalaze zakačene za škrge, škrge poklopce i unutar usta. Ovi parazitski ljuskari su reda veličine nekoliko milimetara, a ime „larva“ odnosi se na zrele ženke sa izraženim beličastim jajačnim kesama oblika larve (mužjak ne postoje parazit). Jaka invadiranost Ergasilus larvama izaziva ozbiljno oštećenja škrga, mršavljlenje anemija i smrt.

Nastanak bolesti:

Životni ciklus ovih parazita je određen temperaturom, pa se u ribnjacima obično javljaju tokom letnjih meseci. U akvarijumima se retko javljaju, premda se mogu uneti na tek uvezenim ribama. Argulus prezimljava u ribnjaku u obliku jaja, mladih i zrelih vaši. Kada se jaja razviju, mladi paraziti moraju da pronađu domaćina u roku od nekoliko dana. Odrasli Argulus može da živi slobodno i petnestak dana. Kao krvopije, riblje vaši mogu preneti infekcije od ribe do ribe. Jake invadiranosti su opasne po manje ribe. Kod Ergasilus-a, mužjak je kratkovečan, a samo ženka napada ribe. Kada položi jaja, ova se izležu nakon nekoliko dana u mladunce koji odmah pronalaze domaćina. Nakon parenje, mužjaci ugibaju a ženka ostaje na telu (škrgama) ribe, na kojem mogu da žive i godinu dana.

Lečenje i kontrola:

Odrasil Argulus i Ergasilus, kao i većina mladunaca parazitskih ljuskara su osetljivi na Metrifonat. Obično su potrebna dva tretmana. Neke ribe su osetljive na ovu hemikaliju, pa ih treba ukloniti tokom tretmana i vratiti u akvarijum ili ribnjak nakon disipacije Metrifonata (u toploj alkalnoj vodi nedelju do dve nedelje u hladnoj kiseloj mnogo duže). Izdvojene ribe se mogu lečiti 30 minutnim kupkama u rastvoru Kaliju Permanganata (Hipermangana).

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku