Prednosti automatskih hranilica

Često se postavlja pitanje šta da uradite sa ribama kada otputujete, ili ste nekoliko dana odsutni. Problem je kako ribicama obezbediti da se u vašem odsustvu redovno hrane.
Oproban recept je da nekoga zamolite da ih hrani dok se ne vratite. Međutim ako ste na putu samo nekoliko, čak i nedelju dana, nema nikakvog razloga za paniku, jer će kratak post goditi ribama.

Automatske hranilice
Danas već uveliko postoje alternativni načini ishrane pomoću automatskih hranilica. Reč je o hranilici za ribe koja je idealna ako negde otputujete, a nije loše ni ako je podesite da uvek hrani ribe umesto vas, a vi je samo kontrolišete.

Ovakva automatska hranilica, prikazana je na slici, a sastoji se od sledećih elemenata:                  

  1. kontejnera za skladištenje suve lisnate i granulirane hrane. U zadato vreme kontejner se okreće 360 stepeni i u akvarijum ubacuje porciju hrane.
  2. prekidača kojim se reguliše veličina porcije.
  3. prekidača kojim se podešava vreme davanja hrane, kao i mogućnost izbora standardne ili duple porcije.
  4. displeja koji pokazuje tekuće vreme. Ovde treba voditi računa da na vreme promenite baterije kad se isprazne.
  5. prekidača za test provere veličine porcije hrane pri podešavanju, ili za ručno hranjenje.
  6. ventilatora koji periodično produva kontejner sa hranom, da se ona ne bi stegla i ulepila.
  7. baterije, koju ako negde putujete, treba da zamenite novom pre nego što krenete.

 

Klasične
Višak nepojedene hrane u akvarijumu uvek predstavlja problem. Ovu neželjenu pojavu možete sprečiti odgovarajućom ishranom. Pritom možete koristiti i klasične hranilice. Prvobitan tip ovih hranilica bio je u obliku prstena, od materijala koji pliva na površini vode, najčešće plastike.
U ovakvom prstenu hrana se zadržava dok je ribe ne pojedu. U protivnom,može lako da se razleti po celoj površini, pa dok je ribice nepokupe, veći deo završi na dnu, gde je čekaju muljaši. Ako ih ima dovoljno, neće biti problema.
Međutim, kako hraniti ribe živom hranom, kao što je tubifeks? Ako ne završe u stomaku ribica, ovi sitni crvi se zavlače u podlogu,gde u dužem periodu mogu da uginu i zagade vodu. Postoje i hranilice sa otvorenim delom, gde se stavlja suva hrana, uz rešetkasti deo,čiji je zadatak da zadržava tubifeks dok ga ribe ne pojedu.
Tako nema viška hrane koja će truliti i zagađivati vodu. Osim toga, postoje i specijalne kupaste hranilice za živi tubifeks, sa rupičastim zidovima. Ribe se brzo naviknu na ovakav način ishrane i steknu uslovni refleks. Kad vas ugledaju, brzo se sjate oko hranilice, pošto su uvek gladne.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

X
- Enter Your Location -
- or -
Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku