Osećanje krivice

POSMATRAJUĆI kućne ljubimce, česlo sebi postavljamo pitanje da li životinje, bar one koje žive u našoj neposrednoj blizini, imaju osećanje krivice ili žaljenja kad učine nešto što se ne svidja njihovim vlasnicima?

Stručnjaci koji se bave psihologijom životinja smatraju da je to tačno, što potvrdjuju i brojni primeri ovakvog ponašanja, naročito kad je reč o psima.

Jedan vlasnik poentera koji je živeo u vili okruženoj velikim parkom, navodi primer svog psa koji je imao običaj da kopa rupe po travnjaku, verovatno u potrazi za krticom koja se odjednom pojavila pred njim na površini i odmah zatim ponovo iščezla u svojim podzemnim hodnicima.

Poenter od tog trenutka više nije imao mira. Kad god je mogao, kopao je oko mesta gde je ugledao krticu, pretvorivši lep engleski travnjak u pravo bojno polje.

Vlasnik bi ga oštro ukorio svaki put kad bi ga zatekao na delu, pa je pas, pod utiskom grdnji, najzad shvatio da njegovo kopanje nije nimalo poželjno. Tako je prestao da se bavi arheologijom i, kad je gazda bio kod kuće, nikad nije dolazio u iskušenje da se ponovo prepusti ovoj aktivnosti.

Ali, kad je gazda jednom otišao na put pas je dva, tri dana uspevao da odoli želji za kopanjem, a onda je ponovo krenuo u potragu za krticom. Kad se gazda vratio, zatekao je raskopan travnjak, ali pas mu, suprotno svom običaju, nije potrčao u susret radosno lajući i mašući repom.

Sedeo je pogruženo na stepenicama, oborena pogleda i krajnje potišten. Nije bilo nikakve sumnje da je životinja bila svesna štete koju je počinila i da je, mučena osećanjem krivice, očekivala zasluženu kaznu.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku