Nada teraristike, upoznajte Aleksandra!

S obzirom da je u Srbiji situacija gde ljudi prihvataju terarističke životinje i dalje relativno nova stvar koja se pojavila, i da još uvek na žalost nije dovoljno prihvaćena i razrađena kako kod našeg društva koje i dalje teško prihvata nove ideje, tako i kod medija kojima priroda uvek nekako pada u neki pozadinski plan, nismo očekivali da ćemo u borbi da popularizujemo teraristiku i akvaristiku na sajmu akvaristike i teraristike AquaTerra u Beogradu da naletimo na jedan izuzetno redak prizor.
Dečak, i njegova majka, sporim koracima i sa osmehom prolaze od štanda do štanda i postavljaju pitanja našim izlagačima kakva samo iskusni teraristi mogu da znaju. Izuzetno dobro potkovan znanjem i informacijama, na oduševljenje i nas kao organizatora i naših partnera, morali smo da se uverimo da je ovaj prizor stvaran, i da i dalje deca u Srbiji pokazuju interesovanje ne samo za one male pufnaste i slatke životinjice, izgledom opasne pse ili pak, životinje koje donose profit, već i za one životinje koje su ne tako prihvaćene ali uprkos svojoj hladnoj koži mogu da daju svom vlasniku mnogo više nego što se očekuju.

Akvasvet: Ćao Aco, Drago mi je što ste ti i tvoji roditelji pristali na jedan kraći razgovor za akvasvet portal i vama se iskreno zahvaljujem. Drago nam je što vidimo mladog teraristu u moru dece koji daje primer svojim vršnjacima koji možda duboko u sebi žarko žele da imaju isti hobi. I drago mi je što daješ istoj toj deci do znanja da je teraristika divan hobi i da treba da se okrenu prirodi i njenim darovima.
Pitaću te najpre nekoliko dosadnih pitanja koje su mi ipak neophodni da bi čitaci formirali sliku o tebi, i da bi znali sa kime ćemo danas govoriti.
Ukratko mi reci nešto o sebi, kako se zoveš, koliko imaš godina, gde živiš i u koju školu ideš?

Aca: Hvala vam što ste me kontaktirali. Moje ime je Aleksandar Milenković, imam 13 godina i živim u Kruševcu, i učenik sam osnovne škole Nada Popović.
Akvasvet: kako je počelo uopšte tvoje interesovanje za teraristiku? Koja je bila tvoja prva teraristička životinja i da li možeš da se setiš svoje reakcije kada si prvi put držao svog ljubimca u rukama.
Aca:Oduvek sam voleo životinje ali su me naročito privlačili gmizavci. Moja sestra je dobila na poklon kameleona, pa kada sam ga video kod nje, i ja sam poželeo istog i da kupim jednog sebi. Međutim kockice su mi se poklopile pa kad je njoj dosadio poklonila ga je meni i tako je cela priča krenula.
Prvi je bio taj kameleon. Prvo sam se uplašio iskreno jer je bio jako agresivan ali kad sam ga uzeo u ruku video sam da to uopšte nije strašna životinja i da nemam čega da se bojim, pa sam ga vremenom navikao na ruke.

Akvasvet:Kako su tvoji roditelji reagovali na to da njihovo dete preferira hladnokrvne drugare kao ljubimce ? Jer mi znamo da naši mali drugari uglavnom neslavno prolaze kod dece pogotovo koja odrastaju u ruralnijim sredinama.
Kako reaguje okolina na tvoje ljubimce?
Aca:Majka je bila oduševljena. Njoj je bio fantastičan dok otac nije baš bio zadovoljan.Govorio je da se gadi ali mislim da je strah u pitanju.
Pa zavisi, neko reaguje ugroženo, nekome se dopada a neko se plaši. Okolina je uglavnom podeljeno reagovala.

Akvasvet:Da li si imao neprijatnosti nekada kada bi pokazivao fotografije svojih reptila? Da li si nekad imao probleme u školi? Deca znaju biti veoma okrutna prema onim vršnjacima koji se izdvajaju? Da li si zbog ljubavi prema reptilima nekada bio marginizovan i da li misliš da si zbog toga imao manje prilika da se družiš u školi?
Aca: Iskreno, pa i jesam malo. Često mi postavljaju pitanje: kako možeš to da držiš? Malo mislim da i jesam bio marginizovan prvenstveno zbog negativnih komentara ali i zato što sam se posvetio životinjama pa i nemam toliko vremena da se družim sa svima u razredu.
Akvasvet: Bilo je i negativnih komentara na to što si terarista. Zanima me da li je nekad bilo i fizičkog napada ili su ostajale samo reči u vazduhu?
Aca: Nije bilo intenzivnog vređanja nikad već su izražavali gađenje.
Akvasvet: Kada nisi kući, kome poveravaš svoje ljubimce?
Aca: Tati ne, mama mi dosta pomaže. Malo se boji zmija ali sve manje i manje sa vremenom.

Akvasvet: Da li se neko od tvojih drugara ugledao na tebe i da li si izgubio drugare samo zato što si terarista?
Aca: Pa još se niko nije ugledao na mene, ipak je teraristika nešto što je njima dosta strano. Ali jesam igubio par drugara zato što sam terarista ali ne žalim.
To nisu bili bliski prijatelji već samo drugari iz škole. Drugarice mi nisu okrenule leđa. Nekima je grozno ali se ipak i dalje druže samnom. Igleda da se ipak dečaci više plaše.
Akvasvet: Da li te je nekad ujela zmija?
Aca:Jeste i to odmah čim sam je dobio. U pitanju je Carpet piton, moja prznica. Počeo sam glasno da se smejem jer sam toliki maler da me zmija ujede čim je stigla. Moja mama umalo nije dobila srčani udar, ali kad je videla da mi nije ništa laknulo joj je.
Akvasvet: Kakva je razlika u tretmanu prema mlađim kolegama teraristima kod nas u grupama na društvenim mrežama i u inostranstvu.
Aca: Bilo je ponekad kod nas momenata kada me malo osude, jer pitam neko glupo pitanje po njima. Stranci su dobri, ali sada ne posećujem njihove stranice tako često.

Akvasvet: Kada si nabavljao životinje kako su reagovali prodavci kada bi im rekao da ih ti lično želiš za sebe? Da li je bilo olakšica ili su pokušali da ti prodaju lošije jedinke?
Aca:Kod nekih je bilo olakšica a kod nekih sam i više platio jer sam bio početnik i nisam se razumeo oko cene.

Akvasvet:Da li si se raspitivao pre nabavljanja životinja i gde nalaziš informacije?
Aca:Raspitujem se obavezno. Sve uglavnom na našim forumima a ako nemam dovoljno informacija zalutam i na strane forume, oni uglavnom pokrivaju dosta toga.
Akvasvet:Koja ti je najveća želja u vezi teraristike?
Aca:Najveća mi je želja kajman.
Akvasvet: Koje su ti bile najzahtevnije a koje manje zahtevne životinje i koje bi preporučio početnicima?
Aca:Najzahtevniji su meni bili kameleoni koje sam ja imao. Preporučio bih nekog gekona ili neku zmiju. Meni su one ok što se tiče održavanja.

Akvasvet:Zanima me takođe, pored ovih dosadnih pitanja koje samo ti postavili, koliko životinja do sada si imao, koliko ih imas sada i da li planiraš još neke u budućnosti, budući da je ceo teraristički hobi pod tvojim nogama da ga pokoriš i da je samo pitanje vremena kada ćemo od tebe da vidimo i da se na tebe ugledamo.
Aca: Ni sam ne znam koliko ih imam. Imam kameleone, agamu, ježa, zmije,tarantule, gekone.. naravno planiram čim se dođe do novca da kupim nešto novo da obogatim zbirku.
Akvasvet:Na tvojim fotografijama na fejsbuku imaš mnogo više fotografija zmija nego guštera? Da li onda mogu zaključiti da više voliš zmije? Ako sam u pravu, šta te je fasciniralo kod zmija?
Koja je tvoja omiljena vrsta zmije i koju bi voleo da poseduješ?
Aca:Podjednako volim sve svoje životinje ali su ljudima zmije strašnije i hteo bih da razbijem taj strah.
Akvasvet:Koja je tvoja omiljena vrsta guštera i da li možeš da mi objasniš zbog čega te bas ta vrsta fascinira.
Aca: Omiljena vrsta mi je gekon zato što su jednostavni za čuvanje a postoji mnogo varijacija na boju za razliku od kameleona.
Akvasvet: Želim da napomenem da smo u toku razgovora doživeli izuzetnu atmosferu i da smo kroz priču saznali jednu činjenicu da smo se upoznali na oba festivala, jednom u našoj režiji u Kragujevcu i na novom sajmu akvaristike i teraristike Aquaterra fest u Beogradu. Došao si u pratnji roditelja.
Kakav je bio tvoj utisak? Da li smo dobro uradili posao?
Aca: Oduševio sam se i prvi put ali ovo u Beogradu je bilo fenomenalno. Malo me je mama blamirala ali su joj se svidele životinje koje smo videli.

Akvasvet:Da li ti se neka životinja od njih svidela?
Aca: Iguana mi se svidela jako.
Akvasvet:Na sličicama vidim i simpatične afričke ježiće? Kako si došao do ideje da i ove životinje mogu biti dobri ljubimci? Šta ih izdvaja?
Aca: Ježa sam dobio od drugarice jer više nije mogla da ga čuva. Nisu mi bili toliko simpatični dok ga nisam dobio.

Akvasvet:I za kraj, volela bih da mi predstaviš ove silne životinjice sa kojima si se slikao i da mi kažeš koja od njih je tvoja omiljena životinja?
Da li bi voleo da posetiš Teraplazu sajam teraristike i da li bi tamo pronašao svog novog ljubimca?
Aca:Omiljena životinja mi je naravno kamelon i uprkos težini čuvanja. Bio sam jednom na Teraplazi i jedva čekam sledeći put da odem . Tamo mi se najviše svideo varan. Pa super sam se proveo na sajmu i takođe jedva čekam ponovo da dođem.

Akvasvet:Kako ti se svidelo na našem sajmu i da li ćeš ponovo doći?
Aca: Ja sam oduševljen sajmom i ambijentom. Tamo sam video neke životinje koje uživo nikad nisam imao priliku da vidim. Super je što je u Beogradu, pa je prevoz manje više lako organizovati, autobuske linije postoje. Jako ste lepo postavili štandove a vlasnik javnog akvarijuma i tropikarijuma u Beogradu je fin i kulturan čovek od kojeg može da se uči.

Akvasvet:Pošto vidim da si kralj teraristićkih grupa i da je tvoje znanje već sada u ovim godinama na nekom vrtoglavo višem nivou nego kod nekih starijih terarista, zanima me koje su dalje ambicije u smislu školovanja? Da li si razmišljao možda o veterini ili o nečemu vezanom za životinje?
Aca: Dvoumim se između veterine i biologije a voleo bih i jedno i drugo kada bih mogao ali to nije moguće.

Akvasvet:Meni je jako drago što deca kao ti postoje i zato što su podrzana, jer mladi teraristi jesu jedina nada kako edukativno tako i bukvalno jer nas vi održavate i vi nas podstičete da i sami budemo bolji teraristi, bolji hobisti i bolji ljubitelji životinja. Želim da se ovim putem zahvalim i tvojim roditeljima, što su te i moralno i finansijski podržali, jer podržati dete koje u srcu gaji ljubav prema teraristici nije lako ako postoji doza straha i ja im se iskreno divim, jer mnoga deca to nemaju. Svaka čast ljudi, imate veliki respekt od nas iz akvasveta .,imate veliki respekt od svih hobista jer činite pravu stvar za vaše dete, podržavajući ga da na terarističkoj stazi utaba jedan pravi i kvalitetni put i možda sebi u budućnosti olakša prolaz ka nekim višim ciljevima.
A ti mali lave, mi se tebi divimo i želimo ti sve najbolje u daljem periodu tvog života. Da budeš uspešniji od svih nas, i da su ti svi teraristički snovi ostvareni.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku