Mrest neonkica I deo

Duguljast oblik tela, gornji deo sve do leđnog peraja jarko plave boje, donji deo jarko crven, između njih svetla pruga, stomak bele do sivo bele boje, providna peraja – i najveći početnik bi u ovom opisu prepoznao da se radi o neon tetri ili neonki.

Prirodno stanište neonki je Latinska Amerika, preciznije sliv reke Amazon sa svojim pritokama. Iz  postojbine je premeštena 30-ih godina prošlog veka. Ozbiljnije držanje je počelo 50-ih godina, kad je ova riba još uvek predstavljala tajnu za mnoge odgajivače. Do značajnijeg uzgoja i mresta, čekalo se do 60-ih godina prošlog veka.

 

Iako neonka, teorijski, može živeti u svakom akvarijumu, minimalan bi bio oko 30 litara dimenzija 60x30x30cm. Od opreme u akvarijumu moramo imati grejač sa termostatom, termometar i obavezno spoljni filter. Dno akvarijuma pokriti sitnijim šljunkom, nikako peskom.
Što se tiče bilja, treba odabrati vrste koje zakišeljavaju vodu a potiču iz sliva reke Amazon (npr. razne vrste Echinodorus-a). U podlogu i u filter stavljamo 50 grama kiselog treseta koji će je zakiseliti i omekšati.

Temperaturni raspon, koji neonka može da izdrži, kreće se od 16°C do 28°C. Najbolje se oseća na 22°C do 24°C. Neonka zahteva dosta meku i kiselu vodu. Za svoj ukrasni akvarijum možete je napraviti od 2/3 kišnice i 1/3 vode iz vodovoda (vodu prokuvamo pre stavljanja u akvarijum). Treset koji se nalazi u filteru i podlozi će doprineti omakšavanju i zakišeljavanju vode, parametri bi trebali biti oko 5,5-6pH i 6dH. Kasnije u akvarijum dosipamo samo kišnicu ili eventualno destilovanu vodu (u sušnim mesecima).

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku