MIKROELEMENTI ( TRACE ELEMENTS )

Pod pojmom Mikroelemenata ili Elementima u tragovima (kako se nazivaju) spadaju elementi kojih ima manje od 1 mg u 1 l morske vode i ima ih oko 40. Mnogi od ovih elemenata su potrebni u raznim bioloskim procesima , napr. stvaranje enzima ili drugih slozenih organskih struktura , u kojima obicno zauzimaju mesto centralnog jona. Mnogi od ovih potrebnih mikroelemenata nalaze se u grupi ( Teskih ) metala , napr. Gvozdje , Cink , Molibden , Kobalt , Bakar , Vanadium … U visokim koncentracijama ove supstance su TOKSICNE .

Mnogi od ovih Mikroelemenata se lako gube iz vode na razne nacine , pre svega zbog svoje hemijske nestabilnosti , lako oksidisu, broja i vrste organizama kao i nacina filtracije (Aktivni ugalj i druge hemijske filter mase kao i Skimmeri ih uklanjaju iz vode )

U manjim akvarijumima ili u akvarijumima sa manjim brojem korala , Mikroelemente vracamo u vodu preko sintetickih soli ( obicnim zamenama vode, svaka bolja so ih sadrzi u dovoljnoj koncentraciji ) . U vecim ili zahtevnijim akvarijumima potrosnja ovih mikroelemenata je brza i moraju se dodati.

Ako ste se odlucili za dodavanje Mikroelemenata pre svega potrebno je znati koliko vam fali kog elementa , preporucuju se sto bolja (preciznija) testiranja i po mogucstvu odvojeno dodavanje svakog elementa. Ova varijanta je mnogo bolja ali i mnogo skuplja.

U bocicama pod nazivom „Trace Elements“ mozete kod razlicitih proizvodjaca videti razne mesavine ovih (a i drugih) elemenata. Neki od njih su totalno bezpotrebno prisutni jer nemaju apsolutno nikakavu dokazanu biolosku funkciju (napr. sadrze Nikl i Kalaj ) , nekii od njih uopste i nisu Mikroelementi (poput Magnezijuma i Stroncijuma ) a neki uopste i nisu elementi poput Sulfata , masnih kiselina….

Dakle ni sa ovim se ne treba igrati , NE sipajte nista dok niste izmerili.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

X
- Enter Your Location -
- or -
Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku