Kako održati i čuvati tubifex

VEĆINI akvarista stvara probleme nabavka i održavanje tubifeksa. Već činjenica da ga ređe mogu dobaviti, prisiljava akvariste da se, na razne načine, dovijaju kako da veće količine tubifexa, koje njihovim ljubimcima mogu poslužiti i za nekoliko sedmica godišnje, sačuvaju od uginuća i raspadanja.

Tokom jesenjih i zimskih meseci i u rano proleće problem je jednostavniji jer se tubifex odlično održava na temperaturama bližim nuli. Zato ga neki akvaristi drže u plitkim posudama u frižideru, no to, ako nemate poseban hladnjak, treba izbegavati iz higijenskih razloga. Obezbeđenje dovoljnih količina kiseonika je drugi preduslov za održavanje tubifekxa. Zato ga akvaristi češće drže u plitkim posudama, preko njih stalno curi mlaz vode iz česme. Neprijatna iznenađenja lako može da priredi jače hlorisana voda.
Postoji i još jedan metod koji, doduše, zahteva više pažnje, kao i da temperatura vazduha ne bude više od dvadesetak stepeni. Glavnu ulogu imaju plitke posude u koje se naliva sloj vode, ne deblji od jednog centimetra. »Lopta« tubifekxa veličine pesnice može se čuvati u posudi dimenzije trideset sa petnaest santlmetara i nedelju dana ako redovno svaka 24 sata promenlte vodu i uklonite uginule. Temperatura treba da bude što niža i da, po mogućnosti, to bude na balkonu, gde ima strujanja vazduha.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku