Get Adobe Flash player

Prevodi

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Prijatelji sajta

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Više vam vredi da svakog dana posvetite akvarijumu desetak minuta i na vreme uočite promene, nego da jednom sedmično ili mesečno utrošite sate pokušavajući da popravite nešto, što je već uzelo maha...

 photo akvasvetlogo3001o1o1_zps26dd5e2a.png
 photo Budimpesta538_zpsef8cd884.png

   Nacionalna služba za morske ribe u San Francisku je nedavno objavila da bi narandžasti Clownfish (riba Klovn) - vrsta koja je postala popularna među decom posle filma " U potrazi za Nemom" - mogla uskoro da se nađe na listi ugroženih vrsta zbog globalnog zagrevanja i podizanja kiselosti okeana!

Opširnije...

Koliko god akvaristi bili pažljivi prema svojim ribicama, uvek postoji mogućnost da se nešto (ne) urade ito može direktno da im naškodi.

SVETLO - Ribe nemaju takve očne kapke, kao mi, kojima bi mogle da se zaštite od iznenadne, jake svetlosti. Zbog toga svetlo u akvarljumu treba uključivati postepeno. Pre uključivanja svetla, dobro je da se upali prvo ono u sobi.

IZNENADNE VIBRACIJE - Kao i svi kičmenjaci, ribe imaju dobro razvijen nervni sistem. Takođe, imaju jedan izvanredno razvijen čulni organ, bočnu liniju, kojim primaju vibracije iz okoline. Ako se izazove iznenadan potres u prostoriji, gde je akvarljum, biće prenet preko vode i do riba. One će instiktivno da reaguju brzim pokretom plivanja ili skokom. Ako pri tome udare o zidove ili poklopac akvarljuma, mogu da se povrede. Pored toga, češći potresi čine ribe nervoznim. 

Opširnije...

Sasvim slučajno, naučnici iz Kanade nabasali su na živi koralni greben na jugu Grenlanda. To je prvi ikada pronađeni koralni greben na ovom terenu i lociran je na jugozapadu Grenlanda. Formiran je od strane hladnovodnih korala, koji su sačinjeni od čvrstog krečnjackog skeleta. Do sada se znalo da postoji nekoliko vrsta korala na Grenlandu, ali je ovo prvi put da je pronađen čitav greben.

 

Inače, u tropskim oblastima, koralni grebeni svojom eksplozijom boja privlače milione turista i ronioca, međutim, vrlo su male šanse da ce ovaj greben u ovakvim hladnim vodama doživeti taku popularnost, prvenstveno što leži na dubini od 900 metara na mestu sa veoma snažnim strujama, što ga čini vrlo nepristupačnim i ne tako gostoljubivim za ronioce kao što su to njegovi tropski rođaci.

Opširnije...

Pred odlazak na godišnji odmor pomislite na vaše ribice:

1. Detaljno operite filter

2. Proverite da li su raspršivači za vazduh ispravni; ako su zapekli, očistite ih od kamenca sonom kiselinom ili ih zamenite novim

3. Proverite zdravstveno stanje svake ribe; uverite se da li ima promena na koži, kako ribe dišu i plivaju, kako prihvataju hranu, da li se češu o predmete; sve bolesne ribe POD HITNO prebacite u poseban akvarijum

4. Nemojte kupovati nove ribe bar 15 dana pre odlaska na godišnji odmor

Opširnije...

 Da li je riba inteligentna da može da sklapa prijateljstva?

Studijom koja je upravo objavljena u časopisu Royal society B utvrđeno je da određena vrsta može prepoznati pripadnike sopstvene vrste ali i pripadnike sopstvene vrste sa kojima je prethodno živela, ali će izabrati ipak da provodi više vremena sa ''poznatim licima'' a ne sa ''strancima''.

 Zašto ribe vole društvo?

Ribe preferiraju da traže skrivena skrovišta hrane na istim mestima gde su pripadnici njihove društvene grupe pronašli hranu, i da preferiraju da nova skrovišta hrane traže samo sa pripadnicima određene socijalne grupe u kojoj borave već duže vreme i čije članove prepoznaju. 

Opširnije...

Janja je ćerka našeg drugara i prijatelja akvariste, zamolio bih sve članove za jedan SMS, nama ne znači puno a njoj mnogo.

U SMS poruci upišite 34 i pošaljite na 3030, cena SMS-a je 100din za sve mreže.

Hvama Akva svet TIM

Sponzori

Android aplikacija

 
 Preuzmi aplikaciju i
uživaj!!!

TerraPlaza(klikni na sliku)

 photo TerraPlaza2014_zps469c9d1e.jpg

Pitalica (klikni na sliku)

 photo pitalkica_zps926bde92.jpg

Svi posetioci sajta Akva svet imaju pravo da besplatno koriste sadržaje sajta ukoliko ne krše pravila korišćenja, deljenje sadržaja je

           dozvoljeno bez izmena, uz obavezno navođenje izvora teksta i fotografija. Na Forumu, u komentarima, zabranjeno je vređati, 

koristiti huškački govor ili govor mržnje!!! 

 Akva Svet Tim © 2013. All Rights Reserved - Sva prava pridržana.    

Kontakt mail: info@akvasvet.org