Get Adobe Flash player

Prevodi

English Italian

Prijatelji sajta

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Više vam vredi da svakog dana posvetite akvarijumu desetak minuta i na vreme uočite promene, nego da jednom sedmično ili mesečno utrošite sate pokušavajući da popravite nešto, što je već uzelo maha...

 photo akvasvetlogo3001o1o1_zps26dd5e2a.png

  Prvo iskustvo sa živorotkama veliki broj akvarista ima sa gupi ribicama i ksiforusima (popularno nazvani ksifoi).

Opširnije...

Kljunasti kitovi su široko rasprostranjeni, ali se o toj familiji zubatih kitova, koji su daleki rođaci ulješura, vrlo malo zna.
 Mogu se naći u dubokim delovima okeana, preko ivice kontinentalne ploče koja ide kroz svetske okeane. Istraživači su indetifikovali novu vrstu misterioznog kljunastog kita na osnovu studije rađene na sedam životinja koje su se nasukale na dalekim tropskim ostrvima u Pacifiku i Indijskom okeanu tokom prošlih 50 godina.

Opširnije...

   Nacionalna služba za morske ribe u San Francisku je nedavno objavila da bi narandžasti Clownfish (riba Klovn) - vrsta koja je postala popularna među decom posle filma " U potrazi za Nemom" - mogla uskoro da se nađe na listi ugroženih vrsta zbog globalnog zagrevanja i podizanja kiselosti okeana!

Opširnije...

alttekst

Još jedna studija pokazuje da koralne ribe vide infracrveno?!

Najnovije istraživanje je došlo do dve moguće teze (ne isključuju jedna drugu) i obe mogu biti tačne! Naime, radi se o crvenoj boji oko očiju nekih morskih riba:

Opširnije...

Koliko god akvaristi bili pažljivi prema svojim ribicama, uvek postoji mogućnost da se nešto (ne) urade ito može direktno da im naškodi.

SVETLO - Ribe nemaju takve očne kapke, kao mi, kojima bi mogle da se zaštite od iznenadne, jake svetlosti. Zbog toga svetlo u akvarljumu treba uključivati postepeno. Pre uključivanja svetla, dobro je da se upali prvo ono u sobi.

IZNENADNE VIBRACIJE - Kao i svi kičmenjaci, ribe imaju dobro razvijen nervni sistem. Takođe, imaju jedan izvanredno razvijen čulni organ, bočnu liniju, kojim primaju vibracije iz okoline. Ako se izazove iznenadan potres u prostoriji, gde je akvarljum, biće prenet preko vode i do riba. One će instiktivno da reaguju brzim pokretom plivanja ili skokom. Ako pri tome udare o zidove ili poklopac akvarljuma, mogu da se povrede. Pored toga, češći potresi čine ribe nervoznim. 

Opširnije...

- Kamenac, koji se u vidu ružne, bele crte uhvati u nivou površine vode u akvarijumu, najlakše će biti odstranjen pomoću vodenog brusnog papira (fina siva šmirgla) ili žice za ribanje kuhinjskog posuđa (naravno da bude nova). 

Opširnije...

Pred odlazak na godišnji odmor pomislite na vaše ribice:

1. Detaljno operite filter

2. Proverite da li su raspršivači za vazduh ispravni; ako su zapekli, očistite ih od kamenca sonom kiselinom ili ih zamenite novim

3. Proverite zdravstveno stanje svake ribe; uverite se da li ima promena na koži, kako ribe dišu i plivaju, kako prihvataju hranu, da li se češu o predmete; sve bolesne ribe POD HITNO prebacite u poseban akvarijum

4. Nemojte kupovati nove ribe bar 15 dana pre odlaska na godišnji odmor

Opširnije...

 

 Ova nova vrsta killi ribice je otkrivena u Boliviji, i kao i mnoge killi ribice, P. francescae je prilično obojena!

Papiliolebias francescae je opisana preko primeraka koji su skupljeni u sezonskom odvodu u gradu Rio San Pablo.

 

Opširnije...

Janja je ćerka našeg drugara i prijatelja akvariste, zamolio bih sve članove za jedan SMS, nama ne znači puno a njoj mnogo.

U SMS poruci upišite 34 i pošaljite na 3030, cena SMS-a je 100din za sve mreže.

Hvama Akva svet TIM

Sponzori

Akva svet TIM Informacije za vaše

reklame na mail:

info@akvasvet.org

Android aplikacija

 
 Preuzmi aplikaciju i
uživaj!!!

Pitalica (klikni na sliku)

 photo pitalkica_zps926bde92.jpg

Svi posetioci sajta Akva svet imaju pravo da besplatno koriste sadržaje sajta ukoliko ne krše pravila korišćenja, deljenje sadržaja je

           dozvoljeno bez izmena, uz obavezno navođenje izvora teksta i fotografija. Na Forumu, u komentarima, zabranjeno je vređati, 

koristiti huškački govor ili govor mržnje!!! 

 Akva Svet Tim © 2013. All Rights Reserved - Sva prava pridržana.    

Kontakt mail: info@akvasvet.org