Gliste u telesnoj duplji

Izazivač:
Razni helminati, kakvi su Cestoda (trakaste) i Nematoda (valjkaste gliste).

Šta je Cestoda:
Postoji oko 1500 vrsta Cestoda ili trakastih glista i sve su paraziti. Odrasle gliste obično žive kao paraziti u organima za varenje vertebrata – uključiv ribe. Imaju kompleksan životni ciklus koji uključuje više intermediarnih domaćina. Ribe mogu biti bilo intermediarni, bilo finalni domaći.
Odrasle Cestodae mogu dostići dužinu od 10m, a u ribam do 40cm. Cestode nemaju usta ni želudac, već hranu upijaju direktno kroz tegumer. Odrasla Cestoda se sastoji od segmenata – proglotida. Na prednjem delu tela se nalazi organ za učvršćivanje. Svaki proglotid sadrži kompletne reproduktivne organe oba pola, tako da veliki broj jaja biva izbačen u spoljnu sredinu uz izmet krajnjeg domaćina. Za uništavanje ovih parazita koriste se antihelminitici, pa čak i oni koji se koriste za pse i mačke (Droncit, Telmin, Nemex, Surolan).

Simptomi:
Slabije invadiranost obično prolaze neprimećene i ne stvaraju probleme. Teže invadiranosti mogu izazvati naduven stomak, neujednačeno plivanje, oštećenja unutrašnjih organa i probijanje telesne opne. Trakaste gliste su izduženi paraziti bele boje koji liče na traku i dugi su po nekoliko cm. sa vidljivim znacima segmentiranosti. Nemetode su po izgledu slične malim komadima žice ili pamuka, obično žuto-braon boje. Obe vrste parazita žive u telu ribe domaćina ili učaureni u bele ciste.

Nastanak bolesti:
Česti su kod riba ulovljenih u divljini. Zbog komplesnog životnog ciklusa retko uspevaju da „zatvore“ krug u akvarijumu.

Lečenje i kontrola:
Obzirom da je tretman komplikovan, sreća je da su ove bolesti jako retke u akvarijumima. Ne treba kupovati ribe koje pokazuju očigledne znake invadiranosti glistama i ne treba koristiti kao hranu dafnije koje služe kao intermedirani domaćin većine ovih parazita, osim ako potiču iz voda u kojima nema riba. Opasno je i „vodena prašina“ – kopepodi.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku