DIY CO2 jeftino i efikasno

Za ovu jeftinu varijantu CO2 potrebno vam je samo staklena  bočica (npr od kapi za nos) limuntus, soda bikarbona i jedan raspršivač.
Uvek me je plašilo pitanje optimalne količine CO2 koja neće štetiti ribicama u mom akvarijumu. Pročitala sam jedan članak  i  shvatila koliko je super. Reakcija počinje odmah nakon ubacivanja u akvarijum a količina je mala  što mi je bilo dovoljno sigurno da  isprobam bez straha da ću uništiti životinjski svet. Elem, da počnem sa objašnjenjem:

Za jednu meru potrebno je:
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica limuntusa

Na poklopcu se proširi rupa, ne preterano velika, samo koliko je potrebno da se umetne crevni nastavak raspršivaca. U bočicu sipati po kašičicu sode bikarbone i limuntusa. Na suvo dobro promešati i zatvoriti bočicu.
U zavisnosti od gustine kamena raspršivača ovaj sistem obezbeđuje CO2 a količina koju sastavite trajaće oko 8 sati, taman za vreme fotoperioda.

Akvaristi koji su merili količinu CO2  u biljnim akvarijumima od 50-100lit, dobili su rezultat  koji govori da ovaj sistem diže koncentraciju CO2 i do 25-30mg/lit.

Autori predlazu da se jednom nedeljno napravi  7 smeša, ubaci u 7 bočica  i jednom nedeljno muckaju hemikalije, a svako jutro menja tako što ćete ujutru, kada uključite svetlo i nahranite ribice, ubacite novu bočicu i izvadite staru.
Pojednostavljeno- Kada  se sistem potopi u akvarijum kroz raspršivač krene da difunduje voda ka unutrašnjosti. Kada kapljica vode kapne na smešu krene reakcija oslobodi se CO2 i povisi pritisak unutra. To zaustavi kapanje, a CO2 krene napolje. Sa padom pritiska voda ponovo ulazi unutra, ciklus se ponavlja i tako 7 do 12h, kap, mehurići, pa kap, mehurići,… – bas koliko nam treba…
Isprobajte. Jeftino, efikasno, bezbedno!

1 komentar
  1. Odgovorite
    Jovan maj 6, 2017 at 11:00 am

    Stara ali dobra tehnika, svaka cast!

Ostavite komentar

X
- Enter Your Location -
- or -
Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku